Седмица 193. Ръжен хляб. Тарт с козе сирене.

Обичам пица! Това е всеизвестен факт. Смятам, че най-доброто тесто за пица във Варна е в Стария Чинар, където го приготвят с квас. Уникално е наистина. Не мога да кажа същото за останалите съставки в пицата – доматеният сос не е толкова добър, а моцарелата в Маргаритата не беше моцарела 100%, а по-скоро тип кашкавал за пица. Този път решихме да разнообразим и седнахме в Чинар Деликатесен, където имаха пица на деня (Маргаритата беше около 5лв, което за пица с квас е уау!). Имаха и доста готино меню с други пици, но не стигнахме до тях. Атмосферата е невероятна, дори някои от масите са шевни машини Сингер. Мега готино!

П.С Още веднъж след това посетихме заведението и въпреки че беше вкусно, не мога да кажа, че качеството е добро. Опитахме месата – свинско джоланче, което беше готино и еленско месо, което беше страшно крехко (чак мисля, че използват алгинати) с картофено пюре, което със сигурност беше с кофти масло и вероятно с растителна сметана, защото наистина се усещаше. Но все пак препоръчвам много пиците! И имат пърленки (по-скоро чабати) с квас! ОМГ!

Поръчах си за първи път Belle Box, което е козметична кутия. Може би знаете, че редовно си поръчвам Good Box и Кибрит и този път реших да опитам нещо различно. Кутията имаше 4 продукта, които обаче се оказаха доста добри 🙂

Нещо ново, което опитах тази седмица беше този сладък ръжен хляб. Ходих до КилерЪ, от където си купих витамини и Zen на Надя Петрова, защото есента винаги се подсилвам с такива неща , та в магазина видях и това хлебче, което е от пекарна Майстор Миро. Хлябът е с плодове и ядки (на снимката може да видите състава). Пекарната е една от малкото във Варна, които правят хляб с квас и всъщност имат доста голям набор от продукти, което е много готино.

Хлебчето реално не беше много сладко, всъщност сладки бяха само сушените плодове. В съставът няма никаква захар. Ръжът е по-специфичен и доста плътен винаги. Аз се опитах да направя банановия си хляб с ръжено брашно вместо с лимец и признавам, че стана доооста странен – тежък, плътен. Та това не беше лошо, не би било лошо намазано със сладко, тахан или за леко подслаждане. Представям си го на коледната трапеза 🙂

Кулинарното ми начинание тази седмица беше този тарт с козе сирене, лапад и смокини. УНИКАЛЕН! Рецептата и обясненията за него са тук

…беше един от тези дни, които рецептата просто се появи 👩🏼‍🍳 Отворих хладилника и с радост открих цяла торба смокини вътре – колкото и да ги обичам, знам, че се развалят бързо и реших, че трябва да приготвя нещо с тях. От известно време едно парче козе сирене се мъдри също в хладилника и рецептата сама се създаде. Мислех за сладък галет, а после за солен…така или иначе трябваше да обядвам нещо. В крайна сметка прочетох няколко рецепти и реших, че е по-подходящо да го нарека тарт или пай. И реших, че трябва да е безглутенов. Правила съм опити за галет няколко пъти и обикновено е значително ронлив…днес обаче! Хрупкава и перфектна коричка.

 



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

Leave a Reply