Седмица 27. Кефир с цвекло.

Преди няколко седмици за първи път опитах кефир – като кисело мляко е, но е по-течен иии има леко киселеещ вкус, ако стои няколко дни отворен, но неизпит. Тази седмица опитах и с цвекло. Толкова е розово и красиво. Производител е Harmonica. Този вариант намерих в био магазин, но стандартният го има и в Пикадили и CBA и предполагам други магазина. Открих кефира покрай всякакви здравословни храни и се оказа, че всъщност съдържа страшно много пробиотици и е полезен за чревната флора.

Допълнителна информация за кефира:

Кефирът произхожда от северните кавказки планини. Кефирът се получава след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна. Възможно е и използване на конско мляко – нарича се кумис. Кефирните зърна са комбинация от бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. Тази симбиозна матрица формира зърна, приличащи на карфиол.

Порция от 175 г кефир може да ви помогне да си набавите 20% от дневната доза калций, която е необходима на човешкия организъм.

Кефирът е и естествен пробиотик, който помага в борбата с някои широкоразпространени гъбични инфекции, като Кандида албиканс, например.

Според руската народна медицина, кефирът:

  • регулира и подпомага имунната система на организма;
  • регулира кръвното налягане;
  • има положително въздействие върху сърцето и кръвта;
  • лекува кожни заболявания и акне;
  • регулира храносмилането;
  • добре повлиява колит.
  • балансира стомашната флора и стомашна киселина.

Кефирното мляко съдържа:

  • 10-20 вида микроорганизми и бактерии;
  • аминокиселината триптофан;
  • въглероден двуокис, етанол;
  • млечен протеин, полизахариди;
  • биотин, който спомага усвояването на В-витамините;
  • витамини или провитамини: витамин А, В1, В2, В6, витамин D, витамин К2, фолиева киселина;
  • минерали: калций, желязо, йод;
  • вода.

Повече информация: http://www.bb-team.org/articles/4767_kefir#ixzz4EBANbmeU



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

Leave a Reply