Преди няколко седмици за първи път опитах кефир – като кисело мляко е, но е по-течен иии има леко киселеещ вкус, ако стои няколко дни отворен, но неизпит. Тази седмица опитах и с цвекло. Толкова е розово и красиво. Производител е Harmonica. Този вариант намерих в био магазин, но стандартният го има и в Пикадили и CBA и предполагам други магазина. Открих кефира покрай всякакви здравословни храни и се оказа, че всъщност съдържа страшно много пробиотици и е полезен за чревната флора.
Допълнителна информация за кефира:
Кефирът произхожда от северните кавказки планини. Кефирът се получава след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна. Възможно е и използване на конско мляко – нарича се кумис. Кефирните зърна са комбинация от бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. Тази симбиозна матрица формира зърна, приличащи на карфиол.
Порция от 175 г кефир може да ви помогне да си набавите 20% от дневната доза калций, която е необходима на човешкия организъм.
Кефирът е и естествен пробиотик, който помага в борбата с някои широкоразпространени гъбични инфекции, като Кандида албиканс, например.
Според руската народна медицина, кефирът:
- регулира и подпомага имунната система на организма;
- регулира кръвното налягане;
- има положително въздействие върху сърцето и кръвта;
- лекува кожни заболявания и акне;
- регулира храносмилането;
- добре повлиява колит.
- балансира стомашната флора и стомашна киселина.
Кефирното мляко съдържа:
- 10-20 вида микроорганизми и бактерии;
- аминокиселината триптофан;
- въглероден двуокис, етанол;
- млечен протеин, полизахариди;
- биотин, който спомага усвояването на В-витамините;
- витамини или провитамини: витамин А, В1, В2, В6, витамин D, витамин К2, фолиева киселина;
- минерали: калций, желязо, йод;
- вода.
Повече информация: http://www.bb-team.org/articles/4767_kefir#ixzz4EBANbmeU
HEALTHYLICIOUS
☆ УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM
☆ FACEBOOK
PERSONAL
☆ FACEBOOK
☆ INSTAGRAM
☆ УЕБСАЙТ
☆ БЛОГ
х Анелия