Седмица 32. Тофу. | Week 32. Tofu.

Здравейте!

Бързо обобщение на седмица: Нищо кой знае колко интересно през първите 4 дни – университет, задачи, готвене, фитнес, напред-назад. Времето не беше много хубаво, но пък отметнах някои неща. В петък правих баница! Намерих страхотни кори (тоест единствените в магазина, но бяха много подходящи). Наричат се filo pastry sheets и са тънки. Използвах по 3-4 и направих вита баница с фета сирене и “гръцки” йогурт. Страна уникална. И всичко това си имаше причина – ходих на кратко събитие, което се наричаше Welcome Dinner и целеше да запознае новопристигнали чужденци в Австралия и такива, които вече са се установили. Баницата се изяде бързо и масата, на която стоях цяла вечер се опитваше да произнесе думата правилно.

Една от жените си извади ръкавици и за пореден път бях зашеметена. Вярно, че беше хладно, но не по-малко от 12-10 градуса. Моето яке и шалче вършеха чудесна работа. Опитах различни ястия. Поговорих с хора, които работят в университета, но са от Южна Африка, Иран, Индия и други. Една от жените беше с турски корени и знаеше езика, културата и т.н. – успяхме да обсъдим местните ястия, да поговорим за халва, дюнер и да стигнем до извода, че тук няма хубави домати и млякото и сиренето нямат нищо общо. Вечерята беше от 18 до 20 часа и определено беше много хубаво и интересно събитие, на което присъстваха може би 70-80 души.

В събота си направих кратка разходка с опознавателно и с учебна цел (нали имам да правя снимки). Ходих до Fremantle – малко градче, което е първото място, на което е имало заселници по реката Swan. Много интересна архитектура. Там се намира и затвор, който е един от 11те обекта в Западна Австралия, включени в Световното наследство на ЮНЕСКО. Градчето е много малко, но много симпатично. В петък, събота и неделя има местен пазар, които предлага всякакви стоки, храна и зеленчуци и плодове. Много прилича на този, които посетих в Мадрид. Предлагаха всякакви храни – от пържени картофи и захарен памук, през всякакви сандвичи, ризото, суши до сурови десерти, кокосов сладолед без захар и разни wrap-ове с питки от спанак. Изобщо си набелязах няколко неща, които ще опитам следващия път.

После отидох до една от известните забележителности – синята къща (което е просто синя къща в реката, но много подходяща за снимки), където имаше опашка и снимките ставаха за кратко (защото чак ти е неудобно, че те чакат и те гледат).

Аз отидох да снимам къщата, но една мила жена ми предложи да ми направи и на мен снимка 🙂

Тъй като това беше един от малкото слънчеви дни тази седмица, повървях пеша по крайбрежния път и се наслаждавах на гледката, красивите облаци, странните птици и накрая стигнах до два черни лебеда, които изобщо не ми обърнаха внимание и заспаха, но все пак бяха много красиви и са един от символите на града.

Какво опитах тази седмица ли? Тофу! Никога преди не бях. Знам, че соята не е най-страхотното нещо на този свят от къ м състав и не ГМО съдържание, но пък бях любопитна. Имам голямо затруднение с намирането на местни интересни и странни плодове и зеленчуци (има същите каквито има и в България, но пък няма смокини, а на мен толкова ми се ядат!).

Направих си оризови макарони със сирене. Добавих и още няколо неща – кубчета авокадо и маслини и поръсих с малко канела. Знам, че е странна комбинация, но много ми харесва аромата и вкуса на канела и сирене. Изобщо сладко-солените комбинации са страхотни за вкусовите ни рецептори, защото задоволяват няколко желания едновремено. Не знаех какво точно да правя с тофуто. Опитах го и сурово – амии няма кой знае какъв вкус, даже леко напомня на стиропор, но всъщност не е лошо. Леко го запържих с масло след като сварих макароните и го наредих около тях. С една дума декорирах чинията. Разбира се, с макароните човек никога не знае колко да сложи и малко преядох, но цялата комбинация беше много хубава. Тофу-то е голямо пакетче и ще го ям доста време, защото е засищащо. Не знам дали бих го включила редовно в менюто си, тъй като не придава някакъв особен вкус, но определено не е лошо.



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

Leave a Reply