Седмица 43. Ябълка анона.

Времето минава толкова бързо! Не мога да повярвам, че след две седмици си тръгвам от Пърт, а след 4 ще съм във Варна. Признавам си…не ми се прибира! Тук всичко е толкова хубаво, че чак едно нещо н емога да намеря, което да ме накара да искам да се прибера. Нямам изпити, но пък имам още три курсови работи…и се оказа, че документите, които трябва да предам (сърдържат цялото проучване, процес на работа и финалния резултат) трябва да са над 100 страници….

Та общо взето пиша! Пиша, снимам, рисувам, обработвам…но се забавлявам искрено. Наистина ми е интересно. А най-интересното е, че по прогноза другата събота ще е 35 градуса (а още дори не е станало лято), а днес разхождайки се видях коледни топки, закачени на дърво пред една къща и коледни лампички на друго. Чувствам се като в някой филм, в който всичко е наопаки…но да, все пак съм Down Under. Това май е нормално!

Тази седмица посетих и много красив водопад (Lesmurdie Falls), който е само на 30 минути от университета. Бях назначена за модел и имах удоволствието да ме заведат на това красиво място, от където се виждаше целия град.

Тази седмица опитах нещо австралийско! Захарната ябълка Анона ( Custard Apple). Custard е известен десертен сос в Великобритания и като се замисля е логично ябълката (която не прилича на ябълка) да е сладка. Отдавна го гледам този плод, но ми се струваше скъп (10 долара за килограм, но имайки предвид, че плодът е огромен, една ябълка излиза около 5-6 долара). Купих я. Зелена е. И има нещо като заоблени бодли. Вътре има черни семки и е месеста. На вкус е нищо особено – не е сладка като ябълката, има нещо тропическо наистина, но не бих го определила като изключително специфичен вкус. След кратко проучване се оказа, че била доста полезна и е противоракова.

” Захарна ябълка, Анона (Annona squamosa, Sugar-apple, Sugar apple) представлява тропическо дърво, раждащо подобни на шишарки плодове, които притежават лечебни свойства. През 1976 г. в растението е открито вещество със свойства на мощно химиотерапевтично лекарство. Относно раковите заболявания е показно, че екстракт от растението помага в борбата с 12 вида рак. Плодовете се консумират обикновено пресни, или се използват за получаване на различни видове напитки, или се включват в сладоледи и млечни шейкове. Филипински компании произвежда от захарната ябълка вино.”

Повече информация 

Плодът е интересен, въпреки че не съм сигурна, че е от тези, които просто ти се прияждат….знаете за какво чувство говоря. Но определено е нещо интересно и бих го опитала пак.



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

Leave a Reply