Седмица 57. Кисело мляко от кашу

Лаптопът ми все още е на ремонт, а аз все още опитвам продукти с кашу. Тази седмица дори се върнах във Варна и изкарах уикенда там – времето бе невероятно и слънчево и се видях с приятели. Много съм доволна. Времето в София също се пдобрява, а работата в БТВ ми стана по-интересна – дори ходих да снимам репортаж за маймунката Алф и за празника Сретение Господне. Напредвам 🙂

Новият ми продукт тази седмица (аз май продължавам с хранителните продукти, но това ми е голямата любов…какво да се прави) бе кисело мляко от кашу или йогурт от кашу. Заквасих си го сама! Имах тази грандиозна идея отдавна, но в крайна сметка се оказа, §е ми трябва термометър, защото закваската трябва да се постави по определено време, за да се размножат бактериите. Сдобих се с термометър, а после си купих кашу. За закваска използвах Веган пробиотика на Мермерски – нов вид с 8 синергични пробиотични бактерии. Накиснах кашуто и след това го направих на мляко – разбива се и се добавя вода. Млякото се загрява, слага се закваската и после още 8-10 часа стои на топло, а след това в хладилник. В крайна сметка съм много доволна като за първи опит – не стана много гъсто, а беше по-скоро като крем, защото честно казано избързах малко с добавянето на закваската. Но пък на вкус беше супер – кашуто е много неутрално и беше страшно леко и приятно. С овесени ядки за закуска бе наистина невероятно, както и направо да си го ядеш с лъжицата. Определено ще пробвам пак и то с други видове ядки. Много се вълнувам от този експеримент!

Тази седмица получих два пъти линк към следната статия, изпратен на лично съобщение – “Орторексията – Манията към здравословен живот разболява”. Четейки статията, си мислех, че до голяма степен отговарям на това, което пише в нея, но после стигайки до “симптомите” на прословутата “болест” осъзнах, че всъщност нямам общо.

– човек мисли за правилно хранене повече от три часа дневно – Не. Просто когато се храня се стремя да избирам най-доброто и много “опции” отпадат. Но не мисля по цял ден кога и какво ще ям. Когато мога приготвям храна от вкъщи и си вземам, за да имам през деня, за да знам, че се храня с най-доброто. 
– планира внимателно менюто си за следващия ден – Да, какво е лошото в това? 
– яде само това, което е полезно, като се отказва от вкусни и любими продукти – Всеки продукт и всяко ястие може да се замени със здравословно такова с хубави продукти. В шоколада, които е приготвен вкъщи с какаово масло и без захар няма нищо лошо, а но в този от магазина с хидрогенизирани мазнини, соев лецитин и т.н. и т.н. 
– често се подлага на сурови диети, в които има дни без храна и течности – Не, правила съм понякога дни на плодове, но това е защото се чувствам страхотно на лека храна през лятото, а и няма нищо лошо от време на време човек да дава малко почивка на организма си. 
– тренира усилено, отвъд границите на физическите си възможности – Не, дори и да тренирам, никак не е отвъд физическите ми възможности. Не смятам за логично това, че може да изядеш 5 шоколада и после да отидеш във фитнеса и да се съсипеш от траниране само и само да изгориш калориите на шоколада. 

В крайна сметка спокойно достигам до извода, че всичко ми е наред и никак не съм обсебена от “здравословното” хранене – това, че не ям захар и месо и избягвам бяло брашно, не консумирам пакетирани и полуготови храни, в никакъв случай не означава, че съм болна от болест по здравословното хранене, а че се грижа за себе си и избирам да си давам най-доброто, нали така? 



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

Leave a Reply