Кактусовата смокиня или бодливата круша е плод, който бе купен от майка ми от ЦБА, за да го опитаме…тъкмо когато си мислех, че вече съм опитала всички екзотични плодове, които продават във Варна! Е, плодът имал и незабележими бодли (все пак е кактус, логично, нали?) и в крайна сметка се вдобих и с трънчета. Срязах го и отвъртре имаше желеподобна консистенция с черни семки. Някои части бяха по-меки, а други може би все още неузрели. На вкус не ме впечатли по никакъв начин – според баща ми напомнял на някакви плодове, но според мен си беше просто едно безвкусно нещо.
Според любимия интернет, плодът е безкраяйно полезен, но в интерес на истината не бих си го купила отново.
“В състава на Кактусовата смокиня влизат още жизненоважни биовитални вещества, като витамин C, беталаини, флавоноиди, кверцетин, глюкоза и фруктоза, нишесте, протеини и фибри, пектин, калций, магнезий, пролин, ябълчена киселина, (ферулова киселина, опунтиол и много други. Сред полезните и здравословни ползи на кактусовата смокиня можем да изброим отлични хидратиращи и успокояващи свойства. Индийската смокиня придава здрав и свеж вид на кожата. Стимулира механизмите на кожата за защита и самовъзстановяване като стимулира образуването на HSP – протеини. Има също така антиоксидантни, спазмолитични, диуретични, успокояващи свойства.
Източник: https://biomall.bg/ekzotichnite-plodove-koito-da-opitate-chast-2”
HEALTHYLICIOUS
☆ УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM
☆ FACEBOOK
PERSONAL
☆ FACEBOOK
☆ INSTAGRAM
☆ УЕБСАЙТ
☆ БЛОГ
х Анелия
One thought on “Седмица 87. Кактусова смокиня.”