Седмица 101. Jackfruit. Доматени ньоки.

Палачинковата неделя ме вдъхнови и тази седмица почти всяка сутрин закусвах с палачинки (бананови с кокосово брашно), соев йогурт, superfood гранолата на Foodstory, орехи, горски плодове, малко сироп от фурми, канела и т.н. (всичко от шкафа общо взето).

Няколко пъти ходих до там (естествено!) и си купих две от тези чудесни кокосови барчета (подсладени с кокосова захар) – едното с ванилия*, другото с кардамон и сушени кайсии**. Уникален вкус на топящ се фъдж. Влюбена съм!

*Кокос, Какаово масло, Кашу, Масло от слънчогледови семки, Масло от тиквени семки, Кокосова палмова захар, екстракт от ванилия.
**Кокос, Кашу, Какаово масло, Кокосова палмова захар, Сушени кайсии, Масло от слънчогледови семки, Масло от тиквени семки, Кардамон.

И си купих и едно нори рулце за изпът със сладък картоф, авокадо и хумус. Покупките включваха също и ньоки, и джакфрут.

Безглутенови ньоки с домати, които приготвих с доматен сос. Съставките са картофи, царевично брашно, картофено нишесте, царевично нишесте, домати, оризово брашно, сол, lactic acid и  sorbic acid.
Имаше и обикновени и със спанак (искам да пробвам и тях). Не съм яла ньоки от повече от 5 години сигурно…нали разбирате, че в италиански ресторант обикновено човек си поръчва пица или паста, а не ньоки. А, и след бягството ми от въглехидрати, картофите бяха “fear food”. Но останах много доволна от тази вечеря и бих повторила. Много вкусно!

 

Другото нещо, което си купих с ентусиазъм беше jackfruit. След веган фестивала разбрах, че това е веган версията, с която постигат pulled pork – нали знаете – крехкото месо, което направо се отделя.

“Джакфрут (индийско хлебно дърво) е най-големият ядивен плод, растящ на дърво. Заради отличните си хранителни качества и ниската цена в Индия е наричан „хлябът на бедните”. Сърцевината обаче мирише много хубаво и има приятен вкус – нещо между банан и ананас. Има златно-жълта месеста част. Сочен, с леко влакнеста структура.”

Не знаех точно как да го приготвя и въпреки че четох, мисля че импровизирах много. Сварих плода от консервата (която беше без добавена захар, а в собствен сос) и изчаках да омекне толкова, че да започне да се разпада. Имах останал доматен сос от ньоките и го добавих към плода. Сложих доста подправки, включително и кимион.

Направих си нещо като дюнер – джакфрут, картофи, зеле. И стана доста приятно и вкусно. Доматеният сос има много наситен вкус и доста преобладаваше и в крайна сметка не се усещаше някакъв специфичен аромат от плода.

Радвам се, че експериментирах с нещо такова и ми хареса, бих си купила пак и бих пробвала да го направя и с друг вид сос.


И да си доразкажа историята с дисертацията, тъй като днес най-накрая предавам курсовата работа, която е доклад (3000 думи), обясняващ методите, които ще използваме, за да направим дисертацията си (за април). Смятам темата ми е да е нещо подобно на: The social media behaviours of people suffering from an eating disorder. Първоначално мислех да е по-скоро за психологическите причини (може би защото искам да разбера и себе си хаха), но трябва да е обвързана с медиите, все пак това уча 🙂

Планирам различни интервюта, видеа и т.н. – изобщо имам доста готина идея за визуалния изглед на цялото нещо. Пък ще видим дали ще се получи 🙂

След 3 дни се прибирам вкъщииии! И нямам търпение! Ще прекарам и два дни в София по повод рождения ден на баща ми (вече планирам изненади, да) ии после към Варна! Толкова се радвам, че отново съм развълнувана и изпитвам чувство на радост и ентусиазъм! Хубаво е човек да се връща към себе си. Всеки път, когато имам кофти мисли си напомням, че “no amount of food will ever hurt you as much as your eating disorder will”

И най-хубавото е, че когато човек си признае нещо такова, му става още по-готино и леко, и приятно на душата! Любимият ми цитат напоследък – confession strengthens the soul!

Е, очаквайте още много приключения следващата седмица! А, ако се чудите как да оползотворите неделята, ето разни вкусни идеи от другия ми блог, от който съм толкова ентусиазирана:



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

Leave a Reply