Седмица 115. Brunch.

С главния герой от последните ми постове – Преслава, решихме, че трябва да опитаме да закусим навън, но нека по-скоро го наречем brunch, защото това се случи в 11 часа. Решихме, че трябва да опитаме и солена закуска, а не само палачинковата неделя. Това доведе до посещението на Bonobo – единственото напълно веган кафе (място) в Абърдийн. Bonobo е кооператив, тоест се притежава от хората, които работят там – “In a workers’ co-operative, employees have the option of becoming joint owners of the business, with democratic control afforded by one vote each in decision-making forums.” 

Менюто им за закуска включва различни опции като овесени ядки (Bonoboats), Английска зкауска, тост с авокадо, хлебче със “съомга” (пушен морков) и т.н.. Ние се спряхме на следното:

  •  Avocado Toast –  2 slices of toast with smashed avocado seasoned with nooch, served with balsamic glaze, cherry tomatoes, leafy greens & toasted seeds. GF option available
  • Full Scottish – Scrambled tofu, two seitan sausages, toast with butter, two tattie scones and half a grilled tomato + EXTRAS available: two slices of seitan bacon / half avocado / slice of haggis (+80p each) 

* като добавихме допълнително тофу (бъркани яйца) към тоста и хагис към другата закуска. 

Тостът или филийките с авокадо бяха общо 4 половинки. Отдолу имаше балсамова редукция, а семената отгоре бяха чудесна комбинация. Не съм най-големият фен на рукола, но пък тук я слагат на всичко и беше приятна, въпреки че малко ми горчи. Scrambled tofu или веган версията на бъркани яйца е нещо, което исках да опитам отдавна. Хареса ми, но не бих казала, че наподобява вкуса на яйца, даже изобщо. Добавена е куркума за постигане на цвета. Определено е много вкусно, но си се усеща, че е тофу.

“Английската” закуска включваше отново бърканото тофу (тоест нямаше нужда да поръчваме допълнителното към тоста, но нищо), 2 вегетариански наденички, напревени от сейтан, които опитах и ми харесаха доста. Не знам дали ги правят на място, но определено бяха по-вкусни от замразените, които веднъж си купих. Харесаха ми като попадение. Отдолу имаше две картофени филийки – тук, в Шотландия, potato (tattie) scone е нещо доста популярно. Може би като нашият царевичен хляб, но тук се прави от картофи. Като малки питчици, които са много меки и вкусни всъщност. Фен съм им. Имаше и 2 половинки хляб, намазан с масло, което според мен беше доста излишно в цялата чиния, тъй като вече имаше картофените питчици. Грилован домат, боб с доматен сос, което е другото мноооого типично нещо за английката закуска. Не ни хареса особено, по-скоро не ни впечатли и така и не преценихме дали го правят на място или е от консерва, но вероятно го правят на място. Добавката от хагис бе най-интересното. Това е типично шотландско ядстие, което е нещо като бахур – агнешки дреболий. Веган вариантът според мен бе направен от различни семена, житни култури и т.н и мноооого подправки, които всъщност създаваха вкуса. Опитвала съм истински хагис и много ми беше харесал. Но този веган вариант също бе чудесен! Подправките определено бяха на място и придаваха много хубав аромат.

Денят завърши с нещо отдавна мечтано, а именно latte. Бяхме отново във FoodStory и пих лате с овесено мляко. Беше невероятно вкусно, кремообразно и приятно. Останах много доволна и отбелязах още една изпълнена мечта :))



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

Leave a Reply