Седмица 119. Лилав картоф. Сом. Пица с квас.

По време на двуседмичния ми престой във Варна, успях отново да пообиколя различни заведения и да опитам нови неща. Наслаждавайки се на слънцето и довършвайки дисертацията си, нямаше как да не отделя специално внимание и на храната.

Едно от сладурските места във Варна е ресторантът Happy House, където попаднах малко случайно, тествайки храна за абитуриентската, на която ще присъствам през май месец. Менюто им е доста хубаво и разнообразно, а интерриорът просто чуден и много “джиджен”. Напомня ми на Щастливецът и на Hacienda (новият ми любим ресторант в Русе). Избрах си гриловано халуми със сладък картоф, лешници и сос от малини. Много ми хареса и бих го препоръчала. Картофът направо се топеше в устата. Въпреки че избягвах соса и сушеите плодове – просто защото вероятно имат доста добавена захар, успях да се насладя на ястието. Халуми хапвам за втори път в живота си и не съм сигурна, че ми е най-любимото (много повече харесвам козе сирене). Халуми е нещо средно между кашкавал и сирене и леко “скърца”, когато го ям.

Не знам дали скоро съм споменавала, но в момента съм на вълна пици. След като приключих с ограниченията, които сама си бях поставила и препятствията с храненето, минавам през различни периоди на така наречените cravings или желанието за определена храна. В началото това бяха ядките, таханите и т.н., след това преминах през желание за въглехидрати като цяло – ориз (постоянно ми се ядеше като гарнитура), хляб (даже ме беше страх да си купя хляб, защото все исках да ям) и сега това е пицата – та няколко пъти вече утолявам това си желание, хапвайки пица главно от Ла Пастария (а ако сте чели поста ми за Рим, значи сте запознати с тежките мисли, свързани с прословутата пица!). Държа пицата да е с квас и възможно най-добрите съставки. От известно време във Варна ожесточено се рекламира Стария Чинар и шеф Анатоли Колев, който приготвя пица с квас. Разбира се, нямаше как да пропусна. Поръчах си Маргарита, но с биволска моцарела. Хареса ми, моцарелата се “разтичаше” заедно с доматения сос и зехтина, но определено Ла Пастария и пица Вердура си остават най-големият ми фаворит поне за момента. Единствената конкуренция е Nick Nairn’s в Абърдийн, където съм яла може би най-вкусната пица.

Въпреки това съм безкраааайно щастлива, че започва да се рекламира “квасът” и ползите от него. Крайно време е да премахнем маята. Квасът е толкова по-вкусен, по-полезен и наистина по-добър избор при приготвянето на тестени изделия.

Тази седмица имах и опит с още един ресторант, от който останах недоволна – Fratteli в Чайка, но Fish “версията”, тоест страничния вход. Бях там на семейно събиране и хапнах салата – Пиноли – “салата с пресен спанак, карамелизиран лук, биволско сирене, печен и сотиран пипер, бекон, чери доматки, подправена с балсамов дресинг и поръсена с печени кедрови ядки”. Поръчах я без бекона и не беше лоша, но пък не беше най-хубава на света и калмари, уж на туч. Целите калмари обаче бяха жълти и тежко “напоени” със странна подправка – Вегета според мен (която знаете, съдържа не само захар, но и няколко вида глутамат). Баща ми си поръча миди и за щастие те бяха много хубави, дори пресни. Тях ги препоръчвам определено.

Още едно събитие се проведе тази седмица, а именно Вестивал на виното и храната. С майка ми дружно го посетихме и много се забавлявахме – освен че дегустирахме различни вина (че даже си и купихме), успяхме да опитаме и различна храна като вкусотий от любимата пекарна Хатори, млечни продукти от ферми, паста от трюфели (обожаваааам!) и т.н. Отвън приготвяха прословутите пици с квас на Стария Чинар и бургери, чието месо се пече на специален грил. Изобщо много хубаво организирано събитие и се радвам, че бях от “културния” живот на Варна! По време на събитието имаше и организиране дегустационни вечери, но за ограничен брой хора, където топ шеф готвачи представяха техни интерпретации.

Седмицата завърши с приготвянето на първата ми гранола и съм тоооолкова щастлива! Рецептата е в Healthylicoius, разбира се 🙂 Успях да заснема и две видеа – за безглутенови бисквити с фурми и за трюфели с матча.

В неделя се отправих към Букурещ, от където пътувах за Абърдийн и спрях за обяд в Hacienda в Русе. За втори път хапвам там. Предният път се спрях на същата салата – киноа с гриловани зеленчуци. И бях шокирана от размера – къде другаде сте виждали такова количество бадеми в салата? Беше безумно вкусна и на нормална цена. Предния път пробвах и кюфтенца от броколи с кашу, а този път се спрях на сом. Не бях опитвала сом досега и останах супер доволна – много вкусна риба! А гарнитурата – пюре от лилав картоф, пюре от сладък картоф и пащърнак + броколи.

А презентацията – е, не бях виждала толкова красиво поднесено ястие никога. (Само в Master Chef :)) ). Беше безкрайно вкусно, много добре балансирано и чудесно приготвено – много добре овкусено, без излишна мазнина и изобщо останах страшно доволна. За първи път опитвам лилав картоф и мога да кажа, че ми харесва – по-близък е до нормалния картоф, отколкото до сладкия. Препоръчвам този ресторант с две ръце 🙂



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

One thought on “Седмица 119. Лилав картоф. Сом. Пица с квас.

Leave a Reply