Седмица 169. Poke bowl. Рим.

Следващите няколко седмици са така “подредени”, че всеки уикенд се случва нещо! Остана по-малко от месец, докато се прибера в България и хем се радвам, хем Италия ще ми липсва много. Както онзи ден обяснявах на нашите – искам да съчетая Варна и Флоренция някак си.

Тази седмица беше посветене на ориза. Рядко имам такива периоди, в които често ям ориз, но сега определено беше едно от нещата, за които мислех постоянно. Започнах още в понеделник с първата си poke купа! Poke е нещо доста модерно напоследък, описвано като новото поколение суши.  Поке означава “да режа” на хавайски и представлява сурова/маринована риба, върху ориз + зеленчуци и умами сосове. Обикновено рибата е риба тон. Ние отидохме в заведение за поке и там сам си “създаваш купата”. Аз избрах за основа микс от ориз – бял и черен (вече съм голям фен на черния), като имаше и опция за салата или зуудълс (зеленчукови спагети, най-често от тиквичка). За протеин избрах риба тон и октопод (имаше избор от много неща, включително сьомга, скариди, дори пиле (??), както и мариновани такива). После добавих зеленчуци и сос, като за сос се спрях просто на соев, защото не знаех какви са другите, дали не са пълни със странни съставки и дали ще ми харесат изобщо.

Няколко дни по-късно се озовах на централния маркет на Флоренция и отново ми се ядеше нещо леко, свежо … и оризово. Така стигнах до сушито. Но не в стандартната форма, а отново поке-подобна. Ориз + 3 вида риба (сьомга, тон и меч). Добавих и свежа салата с цвекло, домат и карфиол с куркума. Ммммм! Напоследък виждам огромна разлика в желанията на тялото си – преди месец не можех и да си помисля за риба или нещо като домати и краставици – исках по-топло, по-мазна и засищаща храна, по-въглехидратна и хлебна дори. А, сега, когато става топло, всичко, за което мисля за разни свежи и пролетни храни. Ах, как обичам колко е интелигентно тялото!

А, събитието тази седмица беше пътуване до Рим! Организирано от унверситета и само за един ден, но пък супер вълнуващо, топло и заредено с емоции. Тръгнах с влака още в 5:30 сутринта, в 10 часа започнахме обиколката си и към 18ч тръгнах обратно за Флоренция. А, видяхме тооооолкова много неща! Така става, когато си с учител по История на изкуството. Успяхме да видим доста малки църкви, коя от коя по-красиви. Забележителности като Фонтана ди Треви, Хълма Капитолия, главните улици на Рим, Килизеума в далечината, Площада Навона и т.н. Това е второто ми ходене в Рим (ето тук е първото, ако ви се чете повече).

Първият път харесах Рим, но не мога да кажа, че чак се влюбих. Огромните тълпи ме дразнеха (и все още го правят), но сега видях друг чар в града. Огромен е, интересен, красив. А, сега когато беше слънчево, определено сияеше по друг начин.С удоволствие бих дошла да разглеждам отново и отново – тук се чувстваш обгърнат от култура и изкуство.

Единственото, за което страдам е, че е толкова туристическо, че заведенията и храната са превърнати в машини за пари – навсякъде ти говорят как е домашно, традиционно ит и тн, а накрая сядаш и получаваш отвратителна пица или паста. И го казвам, защото вече след половин година в Италия мога да оценя вкусната италианска храна.

 HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 х Анелия

Leave a Reply