Тази седмица беше доста интензивна – прибрах се от Мадрид и имах гости за няколко дни. Бяха отседнали в апартамент близо мен и всяка вечер хапвахме заедно. За жалост валя доста дъжд, а и те не бяха типичните туристи, така че пропуснахме обиколките на града. Новото място, за което научих беше Barberino – аутлет за дизайнерски неща, който се намира доста близо до Флоренция и е като цяло селище (не е мол!)
Най-вълнуващото за седмица като преживяване беше събота вечер – курса, на който се записах за пица и джелато. Снимах всичко във видео, което може да гледате, но все пак показвам и някои снимки + някои от най-важните неща:
Пица
* има два вида пица – Neapolitana и Romana – с дебела коричка или цялата равна
* може да се използват различни видове брашна, но с по-фините се работи по-лесно
* никога не увеличаваме количеството на маята, ако увеличаваме пропорциите
* използваме жива, бирена мая (ако нямаме квас, разбира се) + вода (топла/студена според сезона)
* тестото е живо и е важно как се отнасяме с него
* месим го 2-3 минути, след което го “бием” около 10 пъти
* оставаме го да втаса 48 часа (много важна стъпка!)
* използваме не повече от 2 с.л доматен сос (в него има намачкани домати, зехтин, босилек и риган)
* не прекаляваме с топингите, защото пицата ще стане морка и ще се разпадне
*печем 90 секунди в каменна пещ (или върху плоча)
Джелато
* 3те основни съставки са незаменими – мляко, сметана, захар
* основата на сорбето е вода, но използваме гума гуар за сгъстител, който да държи сместа цяла
* най-важното е да запазим пропорциите на масленост – ако добавим лешников тахан например, намаляваме сметаната, за да имаме същото съотношение
* блендираме всичко
* охлаждаме
* поставяме в машина за сладолед (или разбъркваме често на ръка)
Повече във видеото:
HEALTHYLICIOUS
☆ УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM
☆ FACEBOOK
PERSONAL
☆ FACEBOOK
☆ INSTAGRAM
☆ УЕБСАЙТ
☆ БЛОГ
х Анелия
2 thoughts on “Седмица 171. Cooking class за пица и джелато.”