Седмица 196. Влог – закусвай с мен цяла седмица!

Тази седмица снимах едно интересно и по-различно видео. Вземах ви със себе си всяка сутрин в кухнята, а през деня ви показвах някои от най-новите покупки. Разбира се, си поговорихме и за някои неща. Няма да издавам много, за да може да гледате видеото, но само ще кажа, че най-вкусният авокадо тост е там!

Някои от другите вълнуващи неща през седмица включваха, че най-накрая си взех моливите за устни на Лейди Гага от Hauslabs (показвам ги във видеото), бях за първи път на рожден ден на братовчедка ми, която стана на 6. Последните 5 години бях в чужбина и реално за първи път присъствах, което беше мнооого готино. Семейните събирания са ми любими.

Взех си и книжката на Ванеса Виденова – Малка рибла, която е посветена на зодия риби и е нещо като сборник на истории на различни хора и е супер, супер готина! Още съм в началото, но се припознавам в повечето неща.

Новата ми хранителна добавка пък е Druidess – “Специално разработена формула за жени за оптимална обмяна на веществата, баланс и виталност в ежедневието.”

Съдържанието е: микс от покълнали и ферментирали семена и зърнени култури на прах (86,5%) – покълнало златно просо*, покълнал кафяв ориз*, покълналa eлда*, покълнал златен лен*, коприва на прах*, пробиотичен комплекс, суха деактивирана мая*, сушени плодове на прах*: (шипка, черен бъз, синя боровинка, нар и лимон), екстракт от лимон*

Разбира се, има и някои нови храни (освен тези във видеото!) -> супер любимото ми пюре от грах (което не е ново, но скоро не бях приготвяла) и тези бургери. Много ми се хапваше бургер и А. беше така добър да замеси хлебчета, с които си направихме домашни бургери.

Исках обаче месото да е по-качествено и отдавна бях загледала едни бургери в Метро и Кауфланд. Имаше няколко вида – телешки, говежди, Ангъс… от Холандия, Америка, Нова Зеландия….Аз заложих на този от Холандия. В кутията бяха 2 бургера по 125г (а, цената е 8-9лв общо). Като цяло беше много вкусен – не нещо невероятно, но сочен и хубав. Стана много готини бургери и ми се задоволи желанието напълно, което беше и целта.


Искам да отделя малко място и за още нещо. Днес (6ти) темата в Healthylicious предизвикателството е калории. И бих искала да споделя текста и тук:

6. Калории. Днес ще си говорим по една много интересна тема и всъщност основополагаща в храненето. Какво са калориите и защо толкова много хора се занимават с тях и броенето им?

Калорията е мерна единица за енергия. Или още по-научно казано „количеството енергия, която е нужна, за да се повиши температурата на 1 грам вода с 1 градус“. При храната тази информация се измерва в килокалории (kcal) и показва колко енергия ще получи тялото при консумацията на определена храна.

Калориите обаче не са всичко – всяка храна съдържа и различни хранителни вещества и макронутриенти. Те са 3 вида – белтъчини (протеини), въглехидрати и мазнини.

Тези 3 макронутриента съдържа различно количество калории:

1г протеин = 4kcal
1г въглехидрат = 4kcal
1г мазнини = 9kcal

Имайте предвид обаче, че информацията, която имаме за храната – от техните опаковки или от интернет, не винаги е напълно точна. Често сметките биват закръглени или неточни, така че не можем да се доверим напълно на етикетите.

Всяка храна е съставена и от трите макронутриента, но почти винаги един от тях преобладава – месото има преобладаващи протеини, оризът въглехидрати, а ядките и авокадото например – мазнини.

Нека не забравяме обаче, че не всички калории са еднакви и тялото ги усвоява по различен начин. Тялото разгражда макронутриентите с помощта на ензими. Белтъчините се разграждат до аминокиселини, въглехидратите до глюкоза и захари -> бързи източници на енергия, а мазнини до мастни киселини, които са гориво или запаси за тялото.

Ще спомена и един друг термин наречен „празни“ калории. Това са храни, които набавят енергия и макронутриенти (тоест са калорични), но пък нямат никаква стойност като мИкронутриенти (витамини, минерали и т.н.) – тоест тялото не извлича нищо полезно от тях. Такива храни са преработените и така нареченият junk food – тук си представи McDonalds с пържени картофки.

Още няколко факта:

За да се качи 1кг, трябва да имаме около 7000kcal в излишък – тоест например за седмична база, общо да сме приели 7000kcal, които не сме изразходили. Имайте предвид, че всеки човек има индивидуален минимум калории, които тялото му изразходва, ако цял ден е в покой, но от там нататък следват всички физически и ПСИХИЧЕСКИ активности, които също хабят калории. Добавя се и стрес, възпалитени процеси и всякакви евентуално заболявания, които биха попречили на тялото да преработва храната.

От друга страна храната предизвиква отговор в тялото. Ако ядем 1000kcal от преработена храна, е напълно възможно да отслабваме, но тялото ще страда и ще си докараме други проблеми – липса на енергия, проблеми с кожата и така нататък.

Стига толкова наука и нека си поговорим защо толкова хора броят калории и нужно ли е това?

Броенето на калории е една от основните задачи на хората, които се занимават ПРОФЕСИОНАЛНО със спорта bodybuilding и участват в състезания – те работят това да извайват тялото си и калориите са инструментът, с който го правят. От друга страна ние, като хора, които просто се стремим да се храним здравословно или балансирано както обичам да го наричам, нямаме постоянната нужда от това обсебване.

Моето лично мнение е, че е важно човек да е запознат с цялата наука за калориите и да има представа най-малко за макронутриентите, стойността на някои храни, но смятам, че е напълно затормозяващо да се занимаваш с това постоянно да броиш, записваш и да трябва да „не ядеш повече“, защото си достигнал „лимита на калориите“.

Като човек, теглил дори малинки, за да запише колко грама съм изяла, смея да твърдя, че по-затормозяващо нещо не съм правила. Вярвам, че човек може сам да усети коя храна му влиея добре, с какво количество се чувства добре в кожата си, поддържа или качва/сваля килограми и може интуитивно да го спазва. Има дни с повече храна, има дни с по-малко – знаете как не всеки ден се будим еднакво гладни или пък отпочинали. Подкрепям напълно идеята за интуитивното хранене.

Каква е вашата връзка с калориите и броите ли ги?

 



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

Leave a Reply