Седмица 197. Нов ресторант. Шоколад.

От известно време във Варна има нов ресторант и днес най-накрая се събрахме голяма компания, за да го посетим. Останах много приятно изненадана – и обстановката е много хубава и нова и самата храна е вкусна. Първата бутилка вода е безплатна и е лимон, лайм и краставички.

А, най-интересното е, че се славят с това, че приготвят всичко на място – сосовете и дори сладоледа. Имаме информация от човек, който работи там, така че източникът е сигурен.

Някои от нещата, които опитахме (предястия и малки чинии):

  • всички брускети 
    – хумус със самардала
    – гъши дроб с боровинки
    – лук с аншоа
    – салца с алабаш (веган)
  • свежа салата – спанак, грах, тиквички, чийз крем, мента
  • телешки тартар – конфитюр от жълтъци, чийз крем, крутони, спанак
  • ремолада със скумрия – дайкон ряпа, каперси, яйце, домашна майонеза, дроб от треска
  • пилешко бутче – пълнени гъби с бавно готвен лук, сос Велуте

Основни:

  • качамак – поширано яйце, салата от сладко-кисели гъби и царевица, чери домати *приятелите, с които бях са професионални готвачи и казаха, че това е най-creamy полентата, която са опитвали
  • море – филе от лаврак, пюре от карамелизиран карфиол, хляб от лимеж, лимонов Бьорблан
  • кралска риба – рибно филе, морковено пюре, салата от моркови, сос Бьорблан

Десерти:

  • праскова – чийзкрем с ванилия, просеко, сладолед с естрагон
  • пъпеш – трохи с бял шоколад, крем Арлет, мента
  • горски плодове – сладолед от кисело мляко и лайм, панакота с локум
  • шоколад – парфе крем, карамел, шоколадов блат, лешници, кафе

Като цяло определено останахме много доволни. Ресторантът се казва Гастроном и се намира на Драгоман (до Ла Пастария).

А, тази седмица аз бях на шоколадова вълна и доста се развихрих в кухнята:
Шоколадова торта + шоколадово суфле с течен център

Другото ми “откритие” беше фалшиво панирания карфиол, който се получи мега вкусно:

Добавям и малко от разсъжденията от Healthylicious Challenge от тази седмица:

12.Страх ме е от.. През уикендите темите са малко по-сериозни и днес си говорим за по-абстрактни неща, а не само за рецепти. Преди 2 дни, на 10ти октомври беше World Mental Health Day или денят на психичното здраве. Дори не знам от къде да започна, тъй като психичното здраве е доста тежка материя, за която рядко се говори с разбиране в България.

Психичното здраве. Ти кога последно се погрижи за себе си по този начин? Кога за последен път приключи токсични отношения с хора покрай себе си? Когато за последен път направи нещо, което обичаш? Кога се погледна в огледалото и се хареса? Кога си каза мила дума? Да, точно така – сам на себе си. Кога за последен път направи нещо без вина, без да премисляш…просто ей така, защото го обичаш?

Не давай храна на демоните си..само така те ще умрат от глад. Всеки път, когато изпиташ чувство за вина – не го подхранвай. Дали вината е за действие, дали вината е за парче торта (клише, но толкова срещано явление), дали е заради дума, разговор…не продължавай войната в главата си, а направи точното обратното – прости си, продължи напред, направи нещо хубаво за себе си.

Не се връщай към това, което те разбива на парченца. Едно от най-сложните предизвикателства, пред които човек ежедневно се изправя, е да заобича себе си или поне да живее в хармония със себе си. Защото иначе си си враг. И си лягаш всяка вечер с този враг. Понякога след като тялото започне да страда, започва и душата. Всичко е свързано. Когато те боли душата – тялото рефлектира и се разболяваш, но и обратното важи. Понякога физическата болка и опасността минават, но остава по-тежката битка – тази с психиката. И тя е много, много по-сложна. Позволи си да страдаш, да тъжиш – не се самообвинявай. Позволи си да живееш, да бъдеш себе си. И знай – да се погрижиш за себе си е най-важното – така можеш да се погрижиш и за другите, постави себе си на първо място, а не всички останали, защото само така би им бил истински полезен. И знай – да потърсиш помощ – от близък, от приятел, от професионалист – не е слабост, а напротив – сила е. В България посещението на психолог често се гледа с насмешка или с лошо, но както ходиш на зъболекар, за да се грижиш за зъбите си, така има нужда се погрижиш и за душата си.

Грижи се за себе си, отново, и отново, и отново…

Днес ти напомням да отделиш 30 минути за себе си и да си спомниш колко си прекрасна  Страх ме е от именно от това – сив живот – без цел, без смисъл, без любов към себе си, към другите и към света…

П.С Безкрайно щастлива съм, че същестуват проекти като Кожа – чувствам се добре и Не ми се обиждай, но … и вярвам, че за това трябва да се говори!

#HealthyliciousChallenge



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

 

Leave a Reply