Седмица 206. София. Жабешки бутчета.

Седмицата започна много приятно – получих няколко подаръка и изненади от любими марки:

  • прекрасно брандиран “Няма драма сет” с ориз на Krina + дървена лъжица и престилка
  • мюсли изненади от La Garone
  • Кашон Хармоника с КАУЗА, пълен с продукти на Хармоника

Хармоника ми изпратиха този кашон и ме предизвикаха да го напълня с продукти за една от 3те избрани каузи и да го изпратя обратно. Те допълват още 4 продукта и разпращат до мястото. Много ми хареса идеята им, която е в партньорство с Time Heroes. Повече може да прочетете тук. Аз напълних моя кашон с четки и валяци за рисуване и добавих и няколко плюшени играчки. А, вътре открих голямо разнообразие от техни продукти, някои от които не бях опитвала преди. Бяха ги подбрали специално за мен, а празният кашон аз върнах пълен с добри дела.

Този уикенд бях и в София. По специална покана на Rice Up по време на Коледния гурме базар на Бакхус. Rice Up ме поканиха с идеята да направя демонстрация как да консумираме техните оризовки. С радост приех поканата им и бях безкрайно развълнувана да съм там, да се запозная с различни хора и изобщо, че ми предоставят тази възможност.

Направих неща като оризовки с авокадо с кълнове от броколи, крема сирене с пушена сьомга, хумус, моцарела и чери домат и сладък вариант с фъстъчено масло, банан, кокосов чипс със солен карамел и какаови зърна.

Самото събитие мина добре, въпреки че нямаше очаквания брой хора. Успях да разгледам и съседните щандове и да се запозная с още прекрасни хора. Имаше интересни вина, продукти с коноп, шоколади с кокосова захар, супи, сладки неща, други видове алкохол като бира и водка и т.н.

Пътуването до София, въпреки че беше съвсем кратко, включваше и 2 ресторанта. В Made in Home, където съм била и преди и където изкарахме късмет да открием място в петък вечер, опитахме:

  • салата с райска ябълка, кейл, бейби спанак, синьо сирене, орехи и меден дресинг
  • хумус от нахут, грах и сладък картоф
  • бавно печен карамелизиран свински джолан с картофено пюре с праз
  • джинджифилова тиква с киноа, козе сирене, карамелизирани орехи, мед и тиквени семки

Базарът продължи 2 дни – събота и неделя, така че втората вечеря в събота предвидихме няколко часа и по-рано и резервирахме последните 2 места в Ahora. Заведението е на Севда от Masterchef….след като вече съм посещавала Chef’s на Виктор Ангелов и Кактус на Манчев, беше време за този ресторант. Много доволна и приятно впечатлена съм от всичко. Цените не бяха никак по-различни от Made in Home.

Храната беше много интересно поднесена, съчетана като вкусове, но и най-вече вкусна. Опитах и някои нови неща като жабешки бутчета. Имат вкус на пилешко и са много миниатюрни. Опитах и доста вълнуващи неща:

  • Салата “Разказвай, слушам те” – микс от горски гъби, поширано яйце, картофена еспума, трюфел с черен шоколад, сняг от сирене -> това беше може би най-НЕ вълнуващото нещо. Салата беше кремообразна и доста неочаквана. Имаше няколко вида гъби. Като цяло беше вкусна, но доста “невзрачна” бих казала
  • Вегетарианска тарама хайвер – царевичен грис, карамелизиран лук, пуканки с мед и горчица, хрупкав качамак, натрошено саламурено сирене + препечен хляб -> може би най-интересното нещо за вечерта. Първата хапка е като шок – все едно си опитал тарама хайвер. Пуканките допълват с хрупкавост и нещо супер неочаквано в такова ястие. Качамакът не ми хареса, опитах само хапка, но за мен биеше на тежко пържено и мазно, а аз от години не ям такива храни. Като цяло обаче много ми хареса и допадна идеята за това предястие.
  • Жабешко блато – сотирани жабешки бутчета със зелени подправки, поширано яйце, пюре с див лук, чеснова майонеза -> никога не бях опитвала жабешки бутчета и аз пожелах да поръчаме това. Допаднаха ми много – крехки и вкусни като пилешко, но пък малки. И в салата и в това предястие имаше поширано яйце, което се криеше под самото пюре вътре. Доста неочаквано отново.
  • Патешко – патешко филе с желе от дюли, поширани в червено вино круши, крем от печени фъстъци, сотиран спанак, сос от червено Порто -> има дни и моменти, когато просто знам, че ми се яде месо. Това беше от тях. Директно си поръчах патешкото щом го видях в менюто и никак не ме разочарова – беше най-крехкото и вкусно патешко, което съм яла. Спанакът беше много свеж, а крушата сладка и вкусна. Пюрето от фъстъци ми допадна, въпреки че си мислех даже, че е от лешници. Изобщо цялото ястие беше много хубаво.
  • Свинско коремче – бавно готвено свинско коремче с хрупкава кожа, картофен гратин с ябълки, сайдър сос с лавандула, печени лешници, туршия от целина, гел от дюли -> това ястие не беше за мен, но питах картофения гратин (това отдясно) и беше много вкусен, както и туршията – супер ме кефи да има такъв акцент като туршия в луксозен ресторант.
  • Въпреки че бяхме преяли, нямаше как да не опитаме и 1 десерт – Есенни улици пазят тайните ни – кейк със сладък картоф и подправки, мус от кестени, сладолед с кленов сироп – > сладоледът беше брутален, както и останалите 2 компонента. Мнооого добро попадение и комбинация на вкусове, всичко беше буквално с вкус на есен!

Изобщо много съм доволна от Ahora и бих го препоръчала 🙂

В неделя късно следобяд тръгнахме за Варна, за да мога да остана максимално дълго на базара. Много съм благодарна на Rice Up за поканата и се радвам, че бях част от това събитие.



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

Leave a Reply