Седмица 25. Веганка.

Здравейтеее!

Тази седмица беше посветена на вегетарианството и веганството. Правих си експеримент да не консумирам месо една седмица. И както се досещате, ама грам не е трудно. Заобградена съм от много приятели, които са вегетарианци и винаги съм харесвала този начин на живот. Освен това обожавам да експериментирам с веган десерти. Може би една от основните причини, поради които консумирам месо е, че бях влязла в някакъв кръг на търсене на “здравословни” храни и какво да консумирам за оптимално здраве, тренировки и т.н. и съответно следвах рецептата – протеин + сложен въглехидрат. Разбира се, това е доста голямо безсмислие – както знаем протеини има във всичко и те спокойно могат да се набавят по всякакъв друг начин.

Седмицата беше някакъв твърде къса, но пък страхотна откъм храна – правих си бисквитки с тиквички, уникално любимите ми пролетни рулца, които обаче не пържа, а завивам сурови, бонбоните Рафаело, макарони от елда и царевица със босилеков сос, Рататуй в испанския ресторант Бодега във Варна и още много зеленчуци.

Посетих Летния вегански фестивал във Варна и останах очарована. Разбира се, понякога вегетарианците са фанатично настроени към месоядните, но фестивалът съдържаше много лекции на тема “Здравословно” и като цяло начин на живот, което ме интересува силно. Слушах неща от зъболекарство и до суровоядство и видове полезни водорасли и още много. По време на фестивала имаше и изложение на различни фирми, които произвеждат натурални продукти – е, няма такъв Рай. Там, успях да си купя Веганка – а именно вегетарианска луканка.

Съдържанието й е: цвекло, сушени домати, слънчоглед, ленено семе, червен пипер, чубрица, черен пипер, кимион. Фирмата е Loving Hut и е произведена в София. Цената (на фестивала) беше 5,70лв.

Е, наистина няма толкова вкусно нещо. Бих казала, че трябва да внимавате с какъв нож я режете, защото е доста ронлива. От първата хапка бях шокирана колко прилича на луканка. И разбира се, това е заради подправките. После мозъкът осъзнава, че всъщност това са растителни неща, но пък остава все толкова вкусно.

Както се вижда на снимката, сетивата ни са задоволени на всякакво ниво – визуално, веганката прилича досущ на луканка – лененото семе заменя мястото на мазнината в нормалните луканки.

От известно време не консумирам салами, луканки и всякакви пакетирани меса поради простата причина, че са натъпкани с натриев нитрит и всякакви отвратителни неща, които са канцерогенни (E250). И точно по тази причина, с радост бих продължила да си купувам това удоволствие.

Едно от изказванията, които ми направиха голямо впечатление беше, че човек често отделя много часове и време да почиства къщата си и почти няма седмица, в която в събота и неделя всичко да не се излъсква до последно. Прекарваме часове търкайки банята, бършейки праха и т.н. Същото е и с тялото – човек трябва да полага грижа не само за заобикалящия го свят, но и на този, вътре в него. Защо бихме почистили дома си из основи, но бихме пъхали отрова в тялото си системно?

С удоволствие ще премина към вегетарианския начин на живот. Винаги съм смятала, че това е въпрос на осъзнаване и ако човек не го направи, когато почувства, че е готов, нещата няма да се случат. Определено основната причина при мен не е етичната. Не че не симпатизирам и не подкрепям с по 2 ръце, 2 крака и 20 пръста идеята, че животните и грам не трябва да се докосват или употребяват по този начин, но просто не е това причината, която би ме подтикнала.

Причината е именно здравословната – животните се инжектират със същите тези химикали, които са толкова отровни и канцерогенни и това бавно ни убива. Тялото освен това се затормозява с преработката на това месо и като основна причина – теорията, която твърди, че при убиване на едно животно, това се пренася на духовно ниво и когато консумираме това животно, ние поемаме тази безкрайно негативна карма, която носи смъртта в себе си.

Идва момент, когато човек израства по един или друг начин и е безкрайно интересно, когато опитваш нови неща. Не всичко е за всеки. Не е за всеки да консумира или да не консумира дадени храни и именно в това е красотата – личен избор е. И е на принципа проба-грешка – всеки сам усеща и вижда кое как му се отразява.



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

2 thoughts on “Седмица 25. Веганка.

Leave a Reply