Седмица 51. Коледа.

И Коледа дойде! Че и краят на годината почти. Тази предпоследна седмица прекарах в София. Тези 5 дни бяха най-дългият ми престой в София и много различни мисли минаваха през главата ми. На моменти обожавах града – пълен е с ресторантчета, магазинчета и всякакви прекрасни места, има толкова много хубави ресторанти, които предлагат здравословна храна и био магазини (и продават печени кестени по улиците!). В други моменти обаче се оглеждах наоколо и виждах колко е разбито всичко (почти невъзможно е да не се спъваш на всяка втора крачка), колко е старо строителството и колко е сиво всичко. Оглеждах се наоколо и виждах хора, които още от сутринта са сърдити за нещо. В такива моменти, признавам, Австралия много ми липсва. Мисля, че изпитвам някаква голяма носталгия към тази страна. 

Покрай всички тези празници темата за ‘преяждането’ е доста актуална и след всяко сядане на масата чувах кой колко е преял и тогава се замислих, че доста хора свързват празниците с това колко много ще се яде, вместо да осъзнават, че празниците са време, в което семейството се събира и се празнува изобилието и се изпраща и посреща Новата година. Претрупаната маса и големият брой ястия не би трябвало да ни тласка към преяждане, защото не храната е основата на празника, а компанията. Не е нужно да сме преяли, за да се чувстваме добре и щастливи, даже напротив. Достатъчно е да хапнем нормално и да се насладим на момента. Празниците не бива да налагат ограничения или пък изпускане на юздите, защото няма нужда от подлагане на диети след това, за да се “изчистят последствията” – по никакъв начин не ни пречи да опитаме от всичко по малко и балансирано, в крайна сметка храна има през цялата година. Отровата е в количеството. Разбира се, всяка храна или и здравословен вариант, който не е нужно да включва тонове захар и брашно или пържено. Забавлявайте се, празнувайте и се насладавайте на момента без да се налага после да се чувствате зле. Всичко е в баланса и в удоволствието. На мен ми прави удоволствие да се храня добре, разумно и балансирано – обичам да давам най-доброто на тялото си и по никакъв начин не чувствам лишения, просто защото не съм изяла половината питка или не съм се натъпкала с тиквеник, баклава и каквото друго се сетите.

А какво ново опитах тази седмица? Тиквеник с фурми – беше страхотен и даже много сладък. Вкусовите рецептори много се променят и вкусът се учи. Вече плодовете са ми много сладки. Във всяко парче имаше по около 1 фурма и дори това ми се стори много. Приготвянето на постните ястия за Бъдни вечер също беше много хубаво – пълнени пиперки с боб, кюфтенца от нахут, зелеви сарми с ориз и маслини и т.н. Правих и страхотните меденки, които правя само по Коледа, тъй като медът не е хубаво да се загрява и готви. На самата Коледа не успях да се натъпча и поради факта, че всичко на масата включваше месо, а аз не го консумирам. От София си купих и любимата Веганка – луканка от цвекло. Коледата мина и замина – отново бързо и с гръм и трясък. Вечерта завърши с изпълнение на Мария Илиева и излизане с приятели. И ето че започна и последната седмица на годината.

А вие как преборихте коледните изкушения? 🙂



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

Leave a Reply