Седмица 55. Масло Гхи + “La La Land”

Седмица 3 почти се превърна в седмица 4. Но за всичко си има причина, нали знаете… Любимият ми компютър се намокри и отиде на ремонт, което означаваше, че няма от къде да ви разкажа за последната супер седмица. Тя беше от заетите – работа в БТВ се оказа заета и независимо, че не реализирам кой знае какви проекти, изведнъж цялото ми ежедневие се оказа запълнено с работа. Даже ходих на интервю в Ню Бояна Филмс…не ми се обадиха, но пък си беше супер преживяване да вляза във филмово студио. Бях много развълнувана.

Още в средата на седмица бях в едно от заведенията в София, с които съм много горда, че съществуват – Веда Хаус. Това е място, където приготвят аюрведична храна и имат огромно количество и различни видове чай – за всички видове хора според Аюрведа (древна наука), за чакри, за рейки, всякакви плодови, билкови и т.н. Моята страст напоследък са Ройбос чайовете – страшно ароматни и вкусни са ми. В чайната Веда опитах Карфиол с пушен чай и орехи (Ароматен карфиол, опушен с чай от планината Лапу в Китай, приготвен с пресни орехи, кралски стафиди и разноцветни зеленчуци) – невероятно ястие, направо нямам търпение да опитам цялото им меню. Опитах и няколко хапки от Аюрведичен ориз  (Жълт басмати ориз с лешници, бадеми, стафиди, моркови и специални подправки, задушени в пречистено масло (гхи).)

За Гхи бях чувала много пъти и чела, че е една от хубавите мазнини, тъй като издържа на високо нагряване. Нали знаете, колкото и да е вредно олиото и колкото и да се заменя със зехтин е важно да знаем коя мазнина търпи на нагряване, защото иначе става още по-отровна (както се случва със зехтина). Няколко пъти виждам Гхи в магазина, но все не се решавах да го опитам вместо Кокосово масло например, а и като цяло избягвам да готвя с каквато и да е мазнина. Но след като опитах Аюрведичния ориз, останах прекрасно изненадана (разбира се, в ориза има страхотни индийски подправки, които имат невероятен вкус), но Гхи предава мек и ароматен привкус на ориза. Няколко дни по-вкусно вече си бях купила бурканче Гхи и сега то гордо стои в кухнята ми. Вече няколко пъти добавям по малко в зеленчуци и няколко пъти си мажа на филийка с шарена сол. (Използвам протеинов хляб Mestermacher от Билла, но се оказа, че се продава и във Фантастико). Като цяло съм страшно доволна и щастлива от Гхи и с удоволствие ще продължа да го използвам.

“Гхито представлява пречистено краве масло, от което са отстранени водата и протеините и се състои единствено от мазнини, предимно наситени. Това го прави подходящо за готвене на високи температури. Също така е установено, че приготвяйки храната с гхи, полезните витамини и минерали се усвояват много по-добре от тялото. То е основната мазнина за готвене в Аюрведичната традиция и се използва от хилядолетия насам не само за кулинарни цели, но и при детоксикиращи и пречистващи програми. Счита се, че гхито е сатвична храна, тя носи качествата хармония, баланс, светлина, чистота и др.” – GOOD NATURED FOOD

Повече информация как да се приготви Гхи

А относно филмът тази седмица?

Прословутият La La Land – номиниран за 14 Оскара,  7 Златни Глобуса и още много, много номинации за всички престижни филмови награди.

Започвам с това, че филмът е мюзикъл. А аз май не обичам много мюзикъли – странни са ми, рядко успявам да ги изгледам. Така и не успях да изгледам Клетници. Но пък харесвам Суини Тод (може би заради Джони и Хелена и цялата дарк атмосфера). Може би сбърках, че гледах Ла Ла Ленд вкъщи, а не на кино. Може би сбърках, че го спирах доста пъти, просто защото ми ставаше досадно да ги слушам как пеят. През цялото време ми напомняше на филм на Уди Алън – цялата атмосфера и музика. Признавам си, филмът не ме впечатли чак толкова, а и може би с толкова много номинации, просто има огромни очаквания. Ема Стоун е, добра, да, макар че ролите й някак си приличат. Филмът е хубав, историята не е чак невероятна. Бих му дала още един шанс, за да открия какво толкова е заслужило всички тези номинации. И го включвам към must see, защото всички номинирани филми някак си отиват в тази категория.



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

Leave a Reply