Седмица 73. Халва без захар. Перфекционизъм.

Много е лесно човек да загуби себе си в опити за перфекционизъм. В един момент се чувстваш добре, обожаваш живота и си безкрайно щастлив, а в следващия изпадаш в крайности и умът ти започва да контролира всичко. Да се храниш здравословно, избирайки добри храни и давайки най-доброто на тялото си, което те кара да се чувстваш пълноценно и добре, е много лесно да се превърне в мания и крайност – броене на калории, обсебване от храни като картофи, ориз, тесто и т.н., които те правят “дебел”, глад, които те кара да се тъпчеш, чувство на вина, желание да тренираш или да се разхождаш, за да “изгориш” тези калории…и така един кръговрат, от който е много трудно да излезеш! Липса на енергия -> пиене на три кафета на ден, които ти дават сили, заспиване по дискотеки, раздразнителност, вечните коментари, че си много слаб, поръчване на салата или печени зеленчуци в ресторанти…и така нататък. Лесно е човек да се загуби в перфекноста си. Толкова лесно…

Понякога ми липсват дните, когато ядях безгрижно пици и джобове, а после си купувах кексчета и вафли от машината в училище…знам колко безумно вредни са, но някак ми липсва безгрижността на ума ми. Сега не мога да поема хапка храна без първо да помисля какво е съдържанието й, колко е вредна, как е приготвена, колко калории е, дали ще надебелея и т.н. ….

Знаете ли…лесно е да се поддадеш на тези мисли, лесно да игнорираш всичко и всички около теб, които се опитват да ти помогнат, лесно е да се ядосваш на вечните им коментари, че си много слаб и че не ядеш. Много е лесно да изгубиш себе си, дори когато вече си се намерил.

Затова е важно да се “поливаме”, да не спираме да се обичаме, да не спираме да си казваме и показваме какво ни прави щастливи, кое ни кара да се усмихваме. Толкова е лесно да влезем в онзи омаьосан кръг.

Лесно е да попаднеш в капана на перфекционизма. Там, където пиеш кафета по цял ден, за да си енергичен, където те е страх да ядеш нещо различно от зеленчуци, защото ще “надебелееш”, виждайки дебелото момиче в огледалото. Където ти липсва онова Аз, което не е раздразнително, има цел в живота и не се чувства като разочарование, защото няма работа и си пропилява живота. Човек често и несъзнателно търси помощ, когато започва да споделя, но още по-често включва защитния си механизъм, когато започнат да го критикуват или да му дават съвети.

Лесно е да загубиш себе си, търсейки перфекционизма.

Тази седмица опитах халва без захар -> сусамов тахан, мед и бадеми в случая. Прозиводител е Балев Био и останах мноого, много очарована – супер вкусна е и е достатъчно сладка. По нищичко не отстъпва на обикновената.



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

 

Leave a Reply