Седмица 90. Пресни фурми. Испанска кухня.

Испания е като сбъдната мечта. И преди, и сега. Обичам да пътувам. Обичам големите градове и с удоволствие ги разглеждам. Харесвам и Лондон, и Париж, и Ню Йорк … миналата година обаче се влюбих в Австралия и градове като Сидни, Бризбън… това, което ми хареса в тях бе топлината, която излъчваха (вероятно имаше общо с температурата, да), но тези градове просто бяха живи, и цветни, и гостоприемни. Подобно чувство изпитах и в Испания – била съм  Мадрид, но през зимата. Барселона обаче е град, който те кара да се усмихваш. Голям, разнообразен, приветлив, пълен с изкуство, пълен с хора и живот. Град, който те кара да се разхождаш безцелно по малките му улички и да се чудиш какво още можеш да откриеш.

Барселона изненадва не само с прекрасни забележителности, но и със страхотна кухня. Разбира се, испанската кухня е всеизвестна, но Барселона добавя и средиземноморска нотка – рай за foodie-тата, които обичат морски деликатеси.

Опитах различни риби, октопод по галисийки (октопод със зехтин и червен пипер), калмари, пиперки с чесън, тортия (ммм!), паеля с морски дарове, типичната испанска салата (салата, домати, краставици, моркови, лук, маслини, царевица и аспержа!), а майка ми не пропусна да се наслади и на любимите си стриди.



Маркетите са любимото ми място (и в Мадрид попаднах на такъв) – централният в Барселона се нарича La Boqueria и се намира до улица La Ramblа, което е централната улица на града. От маркета редовно си купувах октопод, а също така опитах и хумус (да, не е много испанско, но беше невероятен) и пресен кокос (там изобилстваше от кутийки с всякакви екзотични и пресни плодове, направо Рай!).

Хайлайтър на хранителните ми приключения беше намирането на пресни (!) фурми в супермаркета. Освен тях си купих и заветните medjool dates, които са най-известният сорт фурми (и има защо). Пресните фурми обаче бяха чудесни – жълти на цвят и хрупкави (ако са твърди). Някои от тях вече бяха започнали да омекват и бяха сладки, а хрупкавите имаха вкус, който комбинираше стипцавост и сладост – изобщо чудесия! Много ми харесаха!



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

2 thoughts on “Седмица 90. Пресни фурми. Испанска кухня.

Leave a Reply