Седмица 91. Кокосов веган сладолед. Хляб с квас.

Пристигането ми в Шотландия бе леко депресиращо, тъй като след 7 дни в Барселона, когато пристигнах тук валеше и беше страшно студено. Направо ми стана тъжно и ми се прииска вече да се прибирам. След като се настаних обаче и излязох до магазина, времето вече бе по-добро. Направих обиколка и типично за мен, не можах да се сдържа и си накупих всякакви здравословни неща, които видях. Това харесвам на Великобритания – има тоооолкова много неща! Пълно е със сурови барчета, здравословни шоколади, сладоледи…изобщо всякакви неща!

Е, купих си сладолед – ммм! След като спрях да ям захар, спрях и сладоледа съответно. Правя си сама или си купувам от So Fresh във Варна. Тук открих кокосов сладолед или по-точно замразен кокосов йогурт с ванилия  (купен от Morrisons, но се намира и в магазини като Sainsbury’s, Co-op, Tesco и т.н. – цената е £4 за 500ml). Съставките са Cultured Coconut Milk (Coconut Milk (31%), Dairy-Free Cultures (S. Thermophilus + L. Bulgaricus, Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium Lactis)), Water, Grape Juice Concentrate, Dietary Fibre: Inulin (from Chicory), Natural Flavour: Vanilla (1%), Vegetable Emulsifier: Mono & Diglycerides of Fatty Acids, Stabiliser: Guar Guam, Carrageenan & Locust Bean Gum, Vanilla Pods (<1%)

Подсладен с унулин и гроздов сок – на вкус е много приятен и направо топящ се, тъй като е като кокосов крем.

Другото ми попадение още първата седмица бе безглутенов хляб с квас от Foodstory – това е любимоооото ми заведение и кафе в Абърдийн – има всякакви здравослони неща – вегетариански, веган, без захар, без глутен – изобщо Рай!

Хлябът е със следните съставки (тъй като не пише съдърважание, а ми беше любопитно, писах на пекаря в Инстаграм и той ми отговори: In the gluten free I use a mix of buckwheat, oat, gram and rice flour. The buckwheat we actually get wholegrain and then process it to make a flour, helps keep it fresh and more flavoursome.

Това на снимката е стандартният им бял хляб с квас, а безглутеновият е по-плътен и без такива мехурчета. Топъл, намазан с гхи и шарена сол, купена от Родопите, е безкрайно прекрасен!

Е, последната година започва, а мен ме очакват много приключения – дисертация, проекти, презентации!

Bring it on, Aberdeen!



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

Leave a Reply