Бих казала, че това си беше седмицата на суровите торти! Изядох цели 4! За първи път ми се случва. Но пък си бяха страхотни! Разбира се, последните два дни в Абърдийн реших, че ще посетя по още веднъж любимото FoodStory Cafe и Bonobo Cafe – насладих се на малинова торта и пекан пай. Малиновата не ме впечатли много, защото имаше твърде наситен вкус на кокосово масло и идваше тежка, а пекановата беше много приятна – тънка и кремообразна. Определено тя спечели от двете. А солените експерименти бяха салата с див ориз, авокадо и тахан и чили ( ориз, върху който има зеленчуци с чили сос – нахут, домати, патладжан и т.н) – беше доста вкуснои пикантно, но добре балансирано. А салата с див ориз от Bonobo – чудесн!
Експериментите включваха и нов тахан – кашу, сушен кокос, кокосов нектар, сушени малини и ванилия – Raspberry Whip на Almighty Foods. Ама толкова е вкусно! Направо блаженство! Нямам търпение да опитам и другите има вкусове!
Дългият и протяжен път започна още в сряда сутринта с пътуване до Глазгоу с автобус, после посещение на Старбъкс (там опитах овесени ядки с 5 вида зърна – само с кокосово мляко и без захар, бях много изненадана, че има какво да ям в Starbucks и то бешемного вкусно), после няколко часов полет с RyanAir до София и успешно пристигане в хотела към 1 часа през нощта. През целия път “снаквах” с тиквени мъфини и кекс, които си бях приготвила, а вечерта завърши със среднощно изяждане на лимецова меденка от Good Box за ноември! Беше прекрасна! И само с мед :)) И с български лимец, в които има впръскани билки :))
Четвъртък беше любимият ми ден – баща ми имаше рожден ден и прекарахме целия ден в София, общо взето местейки се от едно заведение в друго. Започнахме със закуска във Фабрика Дъга 2 – омлет със зеленчуци. Бях планирала деня и след като дори четох блог постове по въпроса със закуската в София се спрях на това. Бях ходила в другата Фабрика Дъга, но за много кратко и не бях хапвала. От снимките очаквах тази да е по-голяма. Отдохме и признавам бях лека скептична в началото, тъй като имаше повече атмосфера на “бърза закуска”, въпреки че интериорът е страхотен. Оказа се, че брънч менюто е само за уикенда. Така че освен ако не искахме санвичи или торта, изборът беше бъркани яйца с някакво месо или омлет със зеленчуци и сирене. Избрахме това. И еспресо Дъга, което признавам беше много силно и вкусно! Чишите, в които го сервираха също бяха чудесни. Омлетът ми си беше вкусен и ми харесва, че има къде навън да се ядат яйца, а не само банички за закуска. Продължихме с кино, а после обядвахме в Made in Home – това е едно от любимите ми заведения в София! Аз лично хапнах от прекрасния им хумус – три вида (нахут, червено цвекло, сладък картоф, тахан, маслини) и нудели от тиква с козе сирене и розмарин (спанак и хлебни трохи). Бяхме толкова изгладнели към 15 часа, че се нахвърлихме на половината неща от менюто. Хапнахме много, много вкусно и толкова горещо препоръчвам този ресторант – храната е прекрасна, а обстановката супер “cosy” и “art”! Последва кратка разходка по Витошка и кафе в Corso – намерих най-накрая айс кафе – тоест само епсресо, блендирано с лед! Много готино :))
Вечерята бе в Bistrello – нов и супер готин ресторант в София. Разбира се, ние вече бяхме преяли, но все пак се насладихме на “fusion” кухнята им и пийнахме вино. Там ядох лаврак със средиземноморски ориз! Много вкусно отново! Обслужването беше прекрасно! Заведението беше пълно и се чуваха чужденци около нас. Кухнята е отворена и през цялото време се вижда какво се случва вътре 🙂 Заведението е на супер централно място и е чудесно ново попълнение към Софийските места, които заслужават специално внимание.
Някак си се подразбира, че няма как да съм в София и да пропусна да отида до Loving Hut! Купих си онай-любимия си спаначен киш (с основа от лимец и веган моцарела отгоре) и принцеса (хлебче от лимец и сирене от кашу отгоре). Бях мого развълнувана и си купих и две сладки неща – бананов мъфин (брашно от лимец, кокосово масло, петмез от фурми, банани и ванилия) и суров тиквен пай ( тиква, бадеми, смокини, кашу, кокосово масло, агаве, хранителна мая). После имах още малко свободно време и отидох и до Zoya, където взех и един бананов сладкиш (бадеми, бананов чипс, агаве, нахут, банани, какаови зърна, тофу, чия, био разтворимо кафе).
Разира се, кишът и принцесата бяха уникални! От март месец си мисля за тях :)) Мъфинът много ми хареса, а от двете торти банановата беше фаворит и на мен, и на майка ми. Тях си ги хапвахме в колата по пътя за Варна.
Дългото пътуване приключи с вечеря в Щастливеца в Търново. Хапнах любимите зеленчуци на скара и веган ризото “три зърна” (ориз аборио, лимец, червена киноа, спанак, сушена манатарка и пресни броколи, подправено с чесън, зелен лук, пеперончино, сушени домати, каперси и печени лешници) и кюфтенца от цвекло и леща с кимион и чесън, които си разделихме тримата. Кюфтенцата бяха божествени и с майка ми дори решихме, че ще ги приготвим за Бъдни вечер. Ризотото също беше чудесно! Цялото заведение е супер “джиджено” и дори малко претрупано. Менюто им има доста веган опции, което е супер изненадващо и вълнуващо! Имахме късмет, че си открихме място за петък вечер, въпреки че нямахме резервация. Обслужването беше бързо и добро. Останах приятно изненадана от това заведение и определено бих повторила.
HEALTHYLICIOUS
☆ УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM
☆ FACEBOOK
PERSONAL
☆ FACEBOOK
☆ INSTAGRAM
☆ УЕБСАЙТ
☆ БЛОГ
х Анелия
One thought on “Седмица 102. Сурови торти. Чили. Спагети от тиква. Киш. Кюфтета от цвекло.”