Седмица 103. Тофу с пак чой. Лимецови вкусотии. Петмез от цвекло.

Тази седмица беше седмицата на лимеца!

Лимецова пица от Храна за любов! Ех, от колко време ми се хапваше пица! Там не пропуснах да опитам и любимите си безглутенови питки (с оризово брашно и много подправки), пушен чедър (от кашу и кокосово масло) и картофената тортия,  която от доста време гледам как публикуват онлайн и искам да я опитам. Храна за любов е любимото ми здравословно и веган място във Варна – има много солени опции, приготвени всеки ден като банички, кишове, кюфтенца и т.н.

Останах много доволна от пицата. Опитах и нахутена питка и ореховка от Sunny Green, което е другото ми любимо място за храна за дома. Общо взето още първия ден във Варна обиколих всичко любимо :))

Другите лимецови приключения тази седмица бяха традиционните ми коледни меденки. Факт е, че медът не е добре да се обработва топлинно, защото се превръща в захар и губи ценните си минерали, но пък аз винаги си позволявам да го правя по Коледа. Но този път реших да експериментирам и замених меда с петмез от захарно цвекло. В Шотландия вече съм си купувала сироп от фурми (или петмез, въпреки че сиропът е по-течен). Петмезът от захарно цвекло много ми хареса, защото има карамелов вкус. Много е гъст, лепкав и тъмен на цвят. Мирише прекрасно и се вписа чудесно в рецептата ми, въпреки че малко се притеснявах дали “меденките” ще станат достатъчно сладки. Купих го за 3лв и нещо от любимия ми квартален здравословен магазин – Златното зрънце. Намира се буквално на ъгъла под блога и минавам всеки ден. А и цените там са доста добри. С това бурканче направих 2 дози меденки (които въпреки че подарявах на разни хора и гости, ядохме цяла седмица = бяха много).

Друго ново попадение през седмица беше новият ресторант Makalali в Grand Mall. Не знам дали е същото Макалали като това, което беше на плажа, но менюто им много ме впечатли. На това място в мола общо взето през 1-2 години има нов ресторант, но този определено има потенциал. Предлагат огромен асортимент салати, предястия, дипове, пици, месо, риба и най-интересното – много веган опции, което е изненадващо за ресторант в България. Предполагам знаете, че не е добре един ресторант да има много голямо меню, защото това означава, че голяма част от нещата са замразени или полуготови.

Реших да експериментирам и хапнах салата Протеин – бейби спанак, червено цвекло, авокадо, морков, чери домати, пъдпъдъчи, кедрови ядки и сусам. Беше много приятна и балансирана.

По-големият и интересен експеримент обаче беше Тофу с Пак Чой  и див ориз – копринено тофу, пак чой, див ориз, джинджифил, сусамово олио. Това, което ме изненада е, че се предлага ястие с тофу, но по-интересното беше сусамовото олио. Изобщо останах мнооого приятно изненадана. Пак Чой е китайско зеле, което не бях опитвала, но ми хареса определено.

 Вкусотийте от Бъдни вечер включваха:

  • сушени чушки с боб
  • сарми с ориз и маслини
  • кюфтенца от цвекло (вдъхновени от Щастливеца)
  • руска салата
  • лимецов Коледен хляб от Хатори
  •  Тиквеник без кори – адаптиран от тази чудесна рецепта (много харесвам този блог, разгледайте го определено!)
  • Бананови мъфини с круши и пълнеж от шипков мармалад – това си беше чиста импровизация и опит да оползотворя развалящите се банани и круши



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

 

Leave a Reply