Тази седмица беше седмицата на лимеца!
Лимецова пица от Храна за любов! Ех, от колко време ми се хапваше пица! Там не пропуснах да опитам и любимите си безглутенови питки (с оризово брашно и много подправки), пушен чедър (от кашу и кокосово масло) и картофената тортия, която от доста време гледам как публикуват онлайн и искам да я опитам. Храна за любов е любимото ми здравословно и веган място във Варна – има много солени опции, приготвени всеки ден като банички, кишове, кюфтенца и т.н.
Останах много доволна от пицата. Опитах и нахутена питка и ореховка от Sunny Green, което е другото ми любимо място за храна за дома. Общо взето още първия ден във Варна обиколих всичко любимо :))
Другите лимецови приключения тази седмица бяха традиционните ми коледни меденки. Факт е, че медът не е добре да се обработва топлинно, защото се превръща в захар и губи ценните си минерали, но пък аз винаги си позволявам да го правя по Коледа. Но този път реших да експериментирам и замених меда с петмез от захарно цвекло. В Шотландия вече съм си купувала сироп от фурми (или петмез, въпреки че сиропът е по-течен). Петмезът от захарно цвекло много ми хареса, защото има карамелов вкус. Много е гъст, лепкав и тъмен на цвят. Мирише прекрасно и се вписа чудесно в рецептата ми, въпреки че малко се притеснявах дали “меденките” ще станат достатъчно сладки. Купих го за 3лв и нещо от любимия ми квартален здравословен магазин – Златното зрънце. Намира се буквално на ъгъла под блога и минавам всеки ден. А и цените там са доста добри. С това бурканче направих 2 дози меденки (които въпреки че подарявах на разни хора и гости, ядохме цяла седмица = бяха много).
Друго ново попадение през седмица беше новият ресторант Makalali в Grand Mall. Не знам дали е същото Макалали като това, което беше на плажа, но менюто им много ме впечатли. На това място в мола общо взето през 1-2 години има нов ресторант, но този определено има потенциал. Предлагат огромен асортимент салати, предястия, дипове, пици, месо, риба и най-интересното – много веган опции, което е изненадващо за ресторант в България. Предполагам знаете, че не е добре един ресторант да има много голямо меню, защото това означава, че голяма част от нещата са замразени или полуготови.
Реших да експериментирам и хапнах салата Протеин – бейби спанак, червено цвекло, авокадо, морков, чери домати, пъдпъдъчи, кедрови ядки и сусам. Беше много приятна и балансирана.
По-големият и интересен експеримент обаче беше Тофу с Пак Чой и див ориз – копринено тофу, пак чой, див ориз, джинджифил, сусамово олио. Това, което ме изненада е, че се предлага ястие с тофу, но по-интересното беше сусамовото олио. Изобщо останах мнооого приятно изненадана. Пак Чой е китайско зеле, което не бях опитвала, но ми хареса определено.
Вкусотийте от Бъдни вечер включваха:
- сушени чушки с боб
- сарми с ориз и маслини
- кюфтенца от цвекло (вдъхновени от Щастливеца)
- руска салата
- лимецов Коледен хляб от Хатори
- Тиквеник без кори – адаптиран от тази чудесна рецепта (много харесвам този блог, разгледайте го определено!)
- Бананови мъфини с круши и пълнеж от шипков мармалад – това си беше чиста импровизация и опит да оползотворя развалящите се банани и круши
HEALTHYLICIOUS
☆ УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM
☆ FACEBOOK
PERSONAL
☆ FACEBOOK
☆ INSTAGRAM
☆ УЕБСАЙТ
☆ БЛОГ
х Анелия