Седмица 129. Бурата.

Ако сте чели последните ми постове, със сигурност знаете историите и размислите покрай пицата. Понякога, през няколко седмици, просто ме обзема чувството, че ми се яде пица. Е, във Варна има два ресторанта, на които съм склонна да се доверя, че пиците им са с добри съставки. Това са La Pastaria и Стария Чинар, където правят пиците с квас. Този път, когато цял ден мислех за пицата и как искам да ям точно това и нищо друго, заложих на Стария Чинар, който се намира на пристанището и гледката е невероятна. Даже знаех точно коя пица искам. Обикновено ям или маргарита или с гриловани зеленчуци, но този път ясно исках тази с трюфеловия зехтин. Оказа се обаче, че освен с трюфел, е и с доста сирена, които понякога малко ме притесняват (тъй като обикновено не консумирам много млечни, даже ги избягвам, но пък понякога ми се прияжда и се опитвам да послушам тези сигнали на тялото. Пица Бурата! Моцарела, прясна рикота, манатарки, бурата, рукола, зехтин от бял трюфел.

Знаех, че бурата е вид сирене, но никога не го бях опитвала. Когато пицата пристигна, изведнъж се оказа, че в центъра има голяма топка сирене! Уау! Имах цяло парче сирене върху пицата… признавам, вътрешно се напрегнах малко. Та това са доста млечни…иии доста калории!

Какво е бурата в крайна сметка? Още при първата хапка ми заприлича на моцарела, но някак по-прясна. Сякаш вътре имаше мляко, което още не бе станало на сирене. Реших, че е просто по-незряла.

Е, четейки в интернет се оказва, че бурата е “прясно италианско сирене, което се прави от моцарела и сметана. Външната част е от моцарела,  докато вътрешната съдържа сметана. Името му идва от италианската дума за масло (burro). Когато се разреже, от бурата изтича гъстата сметана, благодарение на която сиренето се характеризира с плътен и маслен вкус. “

Пицата беше много вкусна, даже за първи път руколата ми хареса и не ми се стори горчива, но признавам сирената ми дойдоха в повече и даже не можах да доям буратата. В крайна сметка останах доволна и желанието за пица бе задоволено още веднъж.

Да живее пицата! 😉HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 х Анелия

One thought on “Седмица 129. Бурата.

Leave a Reply