Седмица 137. Розино. Gelato&Latte.

Били ли сте някога на приказни места? Помните ли онези ранчота и уникални места – големи зелени поляни, дървета, цветя, люлка или хамак, река с бързейчета. Пръскачки, които създават дъга, а зеленото е толкова ярко и красиво, че чак не можеш да повярваш и искаш да ставаш в 6 часа, за да посрещаш изгрева.

Е, аз бях на такова място. Rozino Organic Farm. Фермата, която не бих нарекла ферма, защото в България свързваме това с място, което е по-скоро мръсно и пълно с животни. Бих нарекла това място по-скоро чифлик. Село Розино се намира съвсем близо до Сопот, а нашето място е на 2-3км след селото. Смея да твърдя, че попаднах там случайно, но пък тези 24 часа, които прекарах там ме заредиха за толкова дълго и бих казала, че преобърнаха някои от нагласите ми.

В Rozino Organic Farm ме отведе любовта ми към Gelato&Latte. Няколко пъти съм писала за тях – първият път, когато бях за един ден в София и със седмици търсех и четох онлайн кой е най-хубавият сладолед и къде да отида. Тогава опитах малинов и лешников. Така попаднах на тях. Влюбих се за минути – в мястото, в сладоледа, в кафето, в хората. Любов от пръв поглед беше! Втория път отидох съвсем целенасочено (опитах лешник и черен сусам) и продължих да се влюбвам в джелатерията. Няма да се повтарям, но ако прочетете предните ми постове ще видите колко много се възхищавам на всичко, което правят.

Така попаднах и във фермата. Там отглеждат кравите, от които произвеждат мляко, с което се прави сладоледът. Разбирате ли колко е перфектно и прекрасно всичко? Целта на собствениците е да създадат един затворен кръг – от тревата, която пасат кравите, до самите те, до млякото им, до произвеждането на сладоледа, до изпичането на фунийките и изобщо без внасяне на външни продукти.

Във фермата се отглеждат крави, сърнички, коне (златни и толкова красиви!), зайци, токачки, кокошки и други птици, има овца, паун, няколко кучета и други. Всички животни са обгрижвани, живеят свободно, пасат зелена трева и са наистина щастливи!

Мястото разполага с градина със зеленчуци, плодови дървета, къщичка на дърво и няколко къщички, които в бъдеще ще бъдат достъпни и за широката публика. Има компостери, за да се рециклира всичко максимално и да няма отпадъци.

Останахме там една вечер, а следващият ден ни отведе до Сопот – където има лифт, реконструиран от същите хора, басейн и ДЖЕЛАТЕРИЯ! Да! Няма как да пропусна сладоледа… и този път си взех цели три вкуса – джандуя, ванилия и сорбе от горски плодове. Отдавна се каня на джандуята и се досещате колко се прехласвах по нея – шоколадова паста с лешници. Ванилията бе неустоима – огромен фен съм на истинска и хубава Бурбонска ванилия…вкусът няма нищо общо с белите прахчета, които слагахме в кекса като малки. А, сорбето – и то беше чудесно. Разбира се, с по-различна текстура, защото няма мляко, но наситено и вкусно – истински плодове, истинска храна, истинско удоволствие. По усмивката си личи 😉

Сладоледът се топеше бързо, защото няма консерванти и подобрители, а аз просто бързах да направя снимки и да му се насладя напълно. Опитахме и от киселото мляко, разбира се от същите симпатични крави. И ако не сте опитвали истинско кисело мляко – задължително го направете! Нищо не се сравнява с този вкус! Наситен, плътен, леко кисел…нищо общо с онези от магазина.

Разбира се, опаковката беше напълно разградима! Опитахме и лимонадата и къпинадата, която предлагат – има ли нужда да казвам, че бяха много хубави?

С баща ми се качихме и на лифта, а гледката отгоре беше спираща дъха. Не ви лъжа 😉

Това, което ме впечатли най-много в собствениците и хората, с които общувах за това кратко време беше, че искат да създадат нещо sustainable, нещо за природата, за хората, за доброто. Влагат неописуема емоция и не просто средства, а желание. Защото са там. Защото са част от екипа. Защото е лесно да сме по-добри, по-осъзнати, по-грижещи се за природата, не е трудно, не е сложно, не просто е по-хубаво, но е и по-вкусно, по-истинско…някак ти е по-леко на душата.

А сега ви каня да се потопите в магията на Розино и визуално:

П.С Не мога да пропусна да спомена, че сутринта, когато приготвях закуска бях в мечтата кухня – шкафове и рафтове, пълни с домашни продукти или био такива, които са с хубави съставки.

Благодаря за поканата, за преживяването и за емоциите! За мен беше чест да видя едно толкова вълшебно място! Прибрах се вдъхновена да създавам, да се усмихвам и да оценявам още повече природата!



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

Leave a Reply