Седмица 174. Козунаци. Кучешки рожден ден.

Великден е един от любимите ми празници (след Коледа, разбира се) и тази година най-накрая осъществих мечтата си да меся козунаци. Първото важно събитие през седмица обаче беше рожденият ден на Сара – кучето ни! Стана на цяла една годинка и не мога да повярвам, че за тези месеци наистина ни показа какво означава истинска любов. В очите й виждам само чистота, отдаденост и обич.

Не пропуснах да й направя и кучешка торта, разбира се 🐾

 

 

 

 

 

 

 

През седмицата експериментирах и тествах класически рецепти за козунак, за да мога да усетя тънкостите, магията и тайните на козунаците. Независимо, че съм фен на здравословното хранене, знам, че козунак означава конци, сладост и една точно, определена текстура. Ясно ми беше, че лимец и мед или друг подсладител няма да постигнат това. Искаше ми се обаче да експериментирам поне малко и така се зароди козунакът с пълнозърнесто брашно и кокосова захар.

Вярвам, че празниците са за семейството, хубавите моменти, истинската, вкусна храна и неповторимите, неподправени емоции. Ограниченията, вината и желанието за компенсиране на количеството изядена храна изобщо не си струват. Яжте козунак, семейте се, бъдете щастливи, бъдете в настоящия момент и се наслаждавайте на всичко, което ви се случва в живота!

С А. се бяхме развихрили из кухнята (на снимката виждате колко козунаци направихме в крайна сметка!) и най-накрая започнах да чувствам свобода покрай храната и това да й се насладя, а не да ме е страх от нея. Опитах се да направя и моя рецепта с кокосова захар и пълнозърнесто брашно и съм много щастлива, че резултатът беше задоволителен. Да готвя и да съм в кухнята е може би Нещото с главно Н, което ме успокоява и ми доставя удоволствие. За някои е гладенето или чистенето, но аз обичам да кулинарствам 👩🏼‍🍳 Този Великден бях свободна и щастлива. Бях заобградена от най-любимите си хора, ядох козунак. И оцелях. Оцелях без да се вайкам дали е имало брашно или захар вътре, дали ще съм подута, дали магически ще кача 5 килограма или ще се разболея заради “нездравословните” съставки. Понякога да излезем от рутината и да избягаме от това, което така борбено смятаме за най-правилно е трудно. Трудно е да осъзнаеш, че не винаги clean eating-a и gluten-free, sugar-free, vegan, keto етикетите и т.н са полезни – защото и най-полезното се превръща във вредно, когато прекалим.

Пробвайте и вие – дайте си малко повече свобода. И ще видите, че това ви дава крила.

Много ми харесва посоката, в която healthylicious (блогът ми) се развива напоследък – а именно да съм по-свободна и открита да говоря за тези неща. И по-важното – самата аз да вярвам в тях, да се развивам, променям и пораствам. Защото промяната е единствената константа и това, което ни прави живи. ✌🏻Интересно ми е да чуя вашето мнение по темата 😋

Надявам се да сте си прекарали добре празниците 😉 Аз се връщам в Италия за последните 2 седмици и се замислям как всеки път, когато заминавам изпитвам странно чувство. Хората сме много приспособими, да знаете. Човек бързо свиква с всичко. Въпреки че обожавам Италия и се вълнувам, че ще прекарам още няколко седмици там и ще успея да се насладя на слънцето, приключенията и хубавата храна поне още малко, се чувствам леко странно, че отново тръгвам от вкъщи. Някак си изпитвам чувството, че искам да съм и на двете места едновременно. Случвало ли ви се е?

Рецептата за козунака е тук

 



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

Leave a Reply