Седмица 95. Малта. Sea food & more.

Малта беше едно невероятно приключение! Приключение, което определено беше в правилната посока към “възстановяването” ми. Под възстановяване имам предвид връщането към самата мен, която бях изгубила. Мислех, че не искам да говоря за това, но в интерес на истината е точно нещото, което искам да кажа, защото както прочетох в La Sagrada Familia – ‘confession strengthens the soul’ – това е нещо, което се запечата много ясно в съзнанието ми и което напълно подкрепям – когато човек се изповяда или просто казано сподели терзанията и мислите си, то това само подсилва душата му!

А, аз? Аз просто се изповядвам…

Малта беше едно приключение, което ме събра с още 9 души и което ме накара да осъзная колко е прекрасен животът и колко много изпускам от него, когато се затварям в своя депресиран балон и когато отказвам да бъда щастлива.

Последния ден прекарах сама, обикаляйки из Малта и това беше едно малко просветление! Вървях повече от 18 часа и правих неща, за които се самообвинявах в последните месеци – хапнах парче сурова торта, сладолед от кокос, авокадо и агаве, пих айс кафе с мляко от кашу, гледах лодките и се наслаждавах на слънцето! Прекарах нощта сама в хотелска стая, вечеряйки на леглото и заспивайки в 8 вечерта. Видях толкова прекрасни места, малки улички, духа на града…и това беше “голям” ден за мен! След като прекарах последните дни с прекрасни хора, забавлявайки се, осъзнах колко съм благословена! Прекарах време да наблюдавам всеки от тях и да ги виждам да се усмихват, да се прегръщат, да преоткриват света, да се смеят, да живеят без угризения и съжаления…това ме накара да осъзная колко съм твърда и лоша със себе си. Бях в толкова лош период през изминалото лято, но смело мога да заявя, че е най-тъмно преди изгрев слънце! Любовта ми към пътуването и странстването ми показа още една страна на живота и ме научи, че е твърде прекрасен и трябва да му се наслаждавам! Твърде много пъти се самонаказвах и твърде много пъти изпитвах твърде голямо количество вина, казвайки си, че не съм достатъчно добра. Осъзнах, че никой не може да ми навреди толкова, колкото самата аз на себе си. Но сега се чувствам по-лека. По-свободна. Чувствам се сякаш съм готова да пусна всичко, да се наслаждавам и да бъда! Чувствам се сякаш най-накрая съм достигнала най-тъмните си кътчета и съм готова да продължа и да преоткрия света. Защото светът е твърде цветен и красив и няма нужда да го усложняваме, нали?

Част от храната, която ядохме по заведения:

Опитах невероятни морска плата, включително и риба меч, която не бях опитвала преди и морски нокът (или дяволски нокът), което е вид дълга мида. Опитох малко от традиционното им козе сирене, което е по-скоро прясно и меко. Риба тон с доматен сос, морски салати и т.н. – тоест се отдадох на морска храна.

А това е част от храната, която си готвехме в къщата – печени картофи, салати, броколи, зеленчуци, пържоли за другите..безглутенови спагети, които бяха купени по погрешка, но така и аз успях да ям от тях – ориз & царевица.

И за финал – прословутите сурови десерти, които опитах. Бях проучила и имах набелязани 2-3 места из Валета, от където да си купя нещо сладко, но случайно се сблъсках с друго магазинче по пътя и бях много гладна, съответно избрах тази сурова торта, която не беше лоша, но доста суха и определено не е най-хубавата, която съм опитвала. Съставките бяха: tiger nuts (чуфа*), кокос, лимонов сок, малини, куркума, какаово масло, канела, розови листа, хималайска сол, ванилия, кашу, орехи и бадеми. Като цяло преобладават ядките и няма фурми или друг подсладител, която прави тортата не особено сладка и определено суха и твърда.

Другото, което опитах е сладолед от авокадо, кокосово мляко и агаве – определено много ми хареса – консистенцията беше супер, а досега не бях опитвала агаве като подсладител, но останах приятно изненадана.

*Чуфа (земен бадем) или tiger nuts  е  “растение, произхождащо от Северна Африка и Средиземноморието. Самата ядка (наречена клубен) се развива под земята, от където идва и другото разпространено наименование – земен бадем. Тя притежава отлични хранителни качества с голямо присъствие на мазнини.”

Следобяд пих ледено кафе с мляко от кашу, а вечерта хапнах нещо като buddha bowl с киноа, леща, сладък картоф, зеленчуци, кълнове и т.н. – прекрасно!

Ще запомня Малта като прекрасно преживяване, което ме презареди за много дълго!



HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

Leave a Reply