Седмица 96. Жълта ряпа. Пащърнак.

След връщането ми от Малта бях толкова вдъхновена, че общо взето всеки ден готвех!

От това вдъхновение се родиха следните рецепти:

Сблъсъкт ми с жълтата ряпа или swede както се нарича на английски се случи напълно случайно – след връщането ми от Малта, самолетът закъсня, сътветно изпуснах автобуса и умирах от глад….това доведе до това да си купя сурово барче и да издирвам нещо пакетирано, вкусно, засищащо и т.н. от Sainsbury’s. Неочаквано се спрях на пюре! Да, звучи странно да си купя пюре и да го изям на автогата, но беше толкова вкусно. Съдържаше swede, моркови, картофи и масло. Изядох си го цялото, въпреки че не бях съвсем сигурна какво е swede, но пък знаех, че е кореноплоден зеленчук.

Разбира се, скоро след това си купих прословутата жълта ряпа или брюква и си направих пюрето – първият път от ряпа и морков, а вторият добавих и пащърнак, когато го видях в магазина и реших, че трябва да експериментирам и с него.

Това пюре се нарежда директно в любими рецепти – приготвя се супер бързо и е безкрайно вкусно! Никак не е тежко като картофите, а е почти същото на вкус!

Малко повече информация:

“Брюквата (или още жълта, сладка, шведска, руска ряпа) произхожда от семейството на зелето, но често се бърка с ряпа, макар че двата зеленчука изглеждат различно.  Има кръгла форма и лилаво-зеленикава кожа, а вътрешността е жълто-оранжева, с характерен за кореноплодните зеленчуци сладникаво-земен аромат.

Този зеленчук е изключително полезен. Диетолозите го препоръчват за всички възрастови групи с цел поддържане на имунитета, при простуда, при атеросклероза. Той е богат източник на витамини (С, А, В1, В6, В2, Р) и минерали (калций, натрий, фосфор, желязо, сяра, магнезий). Аскорбиновата киселина, съдържаща се в този корен, е устойчива на варене и на продължително съхранение. Освен това, в зеленчука има захар, протеини, целулоза и пектинови вещества. Добре е известно и диуретичното и слабително действия на ряпата. Тя е много полезна при хронични заболявания на дихателните пътища (трахеобронхит, бронхопневмония, бронхиална астма). Сладката ряпа помага за втечняването и отхрачването на секрети, облекчава сухата кашлица и ускорява оздравяването.”




HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 



х Анелия

Leave a Reply